Történelmi nagyságú, több, mint 100 milliárd dolláros botrányban érintett a brit HSBC bank, mely több, mint 100,000 ügyfelüket érinti a világ 203 országában. 

_80875166_80869258

Az utóbbi időben rengeteget olvashattuk a brit nagybank svájci leánybankjától hangos sajtóközleményeket, ahol adócsalásban nyújtott segédlettel vádolják a bankot.

A HSBC kiadott közleményében elismeri, hogy valóban fellelősek, ám csak abban, hogy nem megfelelően ellenőrizték a svájci bank működését.

Francia és belga adóhatóságok vizsgálatot is indítottak a később több neves újság által nyilvánosságra hozott adatok alapján, amelyek a svájci leánybank 2005 és 2007 között lezajlott pénzmozgásairól adott némi információt.

A vádak szerint a bank készpénzben is engedélyezett nagy mennyiségű pénzfelvételt, így nehezebbé téve a pénzmozgást ellenőrzését.
Továbbá a bank alkalmazottai segédkeztek több ügyfélnek a titkos bankszámlák létrehozásában illetve, további ügyfeleket is győzködtek az előbb említett módszer alkalmazásáról és természetesen ehhez megfelelő tanácsokat is adtak.

hsbc botrány

Az e fajta banki trükkök minimum 120 milliárd dollárt érintenek a 106,000 ügyfél bankszámláin. A szakértők szerint ez az eddigi legértékesebb nyilvánosságra hozott banki adat.

A bankot egyébként az egyedi „szolgáltatásnak” köszönhetően több hollywoodi sztárral, sportolókkal, fegyverkereskedőkkel és más alvilági figurákkal hozták szóba.

Bizonyíték van rá, hogy számos esetben drogkereskedelemből lévő pénz, kenőpénzek, terroristák finanszírozására szolgáló pénzek, és egyes ügyfelek által saját országuktól elcsalt pénzek vannak rejtegetve, és ebben az esetben az embereknek joguk van tudni róla, írta a Guardian.

A HSBC szerint az 1999-ben megvásárolt svájci bank nem lett teljes egészében a központ által felügyelt rendszer része, ezért más rendszerben működött, mint a többi egység. Csak is ezáltal fordulhatott elő, hogy olyan ügyfelek is nyithattak számlát a bankban, akik nem minden esetben tettek eleget adózási kötelezettségüknek.

Azóta természetesen óriási változásokat eszközölt leánybankján a brit nagybank.  Azóta egyszerűen átlátható, követhető számlavezetés folyik, amelyeket az adóügyi hatóságok is nyomon tudnak követni.
2014-ben mindössze körülbelül 10.300 privát számla volt nyilvántartva, míg 2003-ban körülbelül 30.000.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.atv.hu/kulfold/20150210-120-milliard-dollar-ez-a-banktortenelem-legnagyobb-szivarogtatasa/hirkereso

Jakab Norbert