100 fontos kölcsönnek indult, havi majdnem 1000 fontot kellett visszafizetnie egy nőnek Angliában - egyre több az uzsorás a megélhetési válság miatt 1

A megélhetési költségek emelkedésével küzdő családokat egyre gyakrabban fenyegeti az uzsorások okozta veszély. A Stop Loan Sharks ügynökség szerint az elmúlt 1 évben „megsegített” áldozatok több mint fele vett fel kölcsönt azért, hogy olyan alapvető dolgokra költsék, mint az élelmiszer és az üzemanyag.

100 fontos kölcsönnek indult, havi majdnem 1000 fontot kellett visszafizetnie egy nőnek Angliában - egyre több az uzsorás a megélhetési válság miatt 3

A figyelmeztetés aközben hangzik el, hogy az Egyesült Királyságban az árak az elmúlt 40 év leggyorsabb ütemében emelkednek. Egy nő saját történetét elmesélve azt mondta a BBC-nek, hogy 100 fontot kért kölcsön egy szomszédja nővérétől, és azon kapta magát, hogy havi közel 1000 fontot kell visszafizetnie – ami szinte az egész fizetése.

Kelly, akinek nem ez az igazi neve, tudta fizetni a számlákat. De a növekvő gyerekek miatt a hűtőszekrényt folyton szinte azonnal üres volt, alig hogy feltöltötte. De miután elfogadta a 100 font kölcsönre vonatkozó “kedves” ajánlatot, a következő hónapban 325 GBP visszafizetését követelték tőle, ami még nehezebbé tette Kelly helyzetét.

“Mivel egy kicsit mínuszba kerültem, újra kölcsön kellett kérném” – mondta. – „Aztán csak egyik kölcsön jött a másik után, csak hogy a vízfelszínen tartsam magam.” Emellett túlzott kamatot számítottak fel neki egyéb olyan kifizetésekre is, amelyeket nem is kért.

“Voltak olyan esetek, amikor reggel felkeltem és ellenőriztem a bankszámlámat, és csak úgy volt egy újabb 100 fontos utalás rajta. Ez még jobban adósságba vert, mert még csak azt sem engedték, hogy visszaküldjem.”

Végül Kelly azt mondja, hogy meg is fenyegették. Azt mondták neki, hogy egy banda irányítja az uzsorásokat a környéken, és ha nem fizeti vissza a teljes összeget, a családja szenvedni fog. A havi 1048 GBP-s fizetéséből körülbelül 900 fontot egyenesen az uzsorásnak kellett adnia. Kelly azt mondta, hogy gyakran gondolt öngyilkosságra, mivel a családja élete egy cérnaszálon lógott. Olyan is volt, hogy a gyermekei étkezési utalványai voltak csak, amivel ételhez tudtak jutni.

A barátok közötti informális, egyszeri kölcsönök nem törvénybe ütközőek. De sok embernek hitelt adni, gyakran papírok nélkül, magas kamattal és fenyegetéssel, hogy visszafizesse ezeket az összegeket, az illegális. Mivel idén még az eddiginél is többen küzdenek a megemelkedett árakkal, és az olyan gyorshitel-társaságok, mint a Wonga és a Quickquid már nem működnek, aggodalomra ad okot, hogy egyre többen fognak illegális hitelezőkhöz fordulni.

Az England Illegal Money Lending Team, a Stop Loan Sharks mögött álló kormányzati ügynökség adatai szerint a tavalyi évben az uzsorásoktól kölcsönzők közül majdnem minden tizedik a karácsonyi költségek fedezésére tette ezt.

Cath Williams, a Stop Loan Sharks munkatársa elmondta, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt az illegális hitelezőkhöz fordulók száma, és a megélhetési költségek válsága komoly aggodalomra ad okot. Az idei év első hat hónapjában már több mint 400 áldozatot támogatott az uzsorások ellen a bizonyítékgyűjtés és a vádemelés folyamatában.

Az első és legfontosabb dolog, amit tisztázni kell, hogy nem követtél el bűncselekményt. Te vagy az áldozat. A legtöbben nem veszik észre, hogy épp egy uzsorástól vesznek fel kölcsönt. Azt hiszik, az illető barát vagy szomszéd, tehát ha eltartott egy ideig, mire rájöttél, hogy ez egy uzsorás, akkor nem vagy egyedül.

Hívhatod a Stop Loan Sharks segélyvonalát, vagy látogasson el a webhelyükre, hogy bizalmasan jelents be egy uzsorást, vagy kérj tanácsot. Ha egy uzsorás bukkan fel otthonodban, vagy közvetlen veszélyben van, a legjobb mindenesetre, ha azonnal kapcsolatba lépsz a rendőrséggel.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után