1 millióan fognak e-cigarettát kapni ingyen Nagy-Britanniában, a terhes nők pedig 400 fontot kapnak ha leszoknak 1

Egymillió dohányos ingyenes vaping kezdőcsomagot fog kapni, amely a remények szerint arra ösztönzi majd őket, hogy hagyjanak fel a dohánytermékek használatával.

1 millióan fognak e-cigarettát kapni ingyen Nagy-Britanniában, a terhes nők pedig 400 fontot kapnak ha leszoknak 3

A várandós nőknek emellett 400 fontot is felajánlanak a dohányzás abbahagyásáért a kormány által kedden bemutatott intézkedéscsomag részeként Angliában. Konzultációt is indítanak annak érdekében, hogy a cigarettagyártókat arra kényszerítsék, hogy tanácsokat adjanak írásos formában a csomagoláson belül a leszokáshoz.

A jótékonysági szervezetek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a sima cigarettát vape-re cserélni “közel sem elegendő” a függőség leküzdéséhez. A brit kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ra 5% alá csökkenti a dohányzási arányt Angliában. A tervek között szerepel a kiskorúak és a tiltott vape-eladások visszaszorítása is.

Angliában majdnem minden ötödik dohányos kap majd egy e-cigaetta készletet a viselkedési támogatás mellett – közölte a kormány nemrégiben. Neil O’Brien egészségügyi államtitkár keddi beszédében azt mondta: “Három életen át tartó dohányosból kettő belehal a dohányzásba. A cigaretta az egyetlen olyan termék, amely megöl, ha helyesen használják” – mondta.

O’Brien úr azt is kizárta ugyanakkor, hogy 18 évről megemeljék a cigarettaértékesítés alsó korhatárát. Ehelyett a politikák arra fognak összpontosítani, hogy “segítsék az embereket a leszokásban”. Tavaly egy jelentős felülvizsgálat eredményeként Dr. Javed Khan azt kérte, hogy a minimális életkort évente egy évvel emeljék meg, “amíg végül senki nem vásárolhat majd dohányterméket ebben az országban”. A dohányzással és egészséggel foglalkozó összpárti parlamenti frakció képviselői korábban az eladási korhatár 21 évre emelését javasolták.

Becslések szerint Angliában a nők 9%-a még mindig dohányzik terhesség alatt, és a kormány szerint a helyi kísérletek azt mutatják, hogy a pénzügyi ösztönzők és a viselkedési támogatás hatékony lehet annek megszüntetésében. Az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium (DHSC) azt mondta, hogy hamarosan részletesen ismerteti a rendszer működését.

A helyi önkormányzatokat felkérték, hogy csatlakozzanak az ingyenes vape-politikában részt vevő területek első hullámához, mielőtt a következő két évben egy nagyobb nemzeti program keretein belül mindenhol bevezetik azt. A tisztviselők becslése szerint ez körülbelül 45 millió fontba fog kerülni, és a tervek szerint az egészségügyi minisztérium költségvetéséből finanszírozzák majd.

Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health kampány vezérigazgatója azt mondta, hogy a politikai bejelentések “örvendetes lépések a helyes irányba”. De figyelmeztetett, hogy a lépések “közel sem elegendőek”, mivel nagyon közeledik a céldátum, hogy Anglia 2030-ra “cigifüstmentessé” váljon.

2019-ben a miniszterek ígéretet tettek arra, hogy az évtized végére véget vetnek a dohányzásnak – amelyet úgy határoztak meg, hogy az arány 5% alá csökken. 2021-ben a dohányzók aránya Angliában 13% volt, ami a valaha volt legalacsonyabb. A 2030-as cél azonban további lépések nélkül nem fog időben teljesülni.

Az NHS tavaly közzétett adatai szerint a középiskolás tanulók 9%-a rendszeresen vagy alkalmanként használ e-cigarettát, köztük majdnem minden ötödik 15 éves. Kedden egy teljes körű konzultációt is indítanak arról, hogyan lehetne a fiatalokat leszoktatni.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után