1 millió ember munkahelye kerül veszélybe, ha Boris Johnson nem mond konkrét dátumot, mikor nyitnak az éttermek, szórakozóhelyek 1

Boris Johnson akár egymillió ember munkahelyét is kockára teheti azzal, ha nem nevezi meg a kocsmák, éttermek és más vendéglátóhelyek újranyitásának pontos időpontját, amikor hétfőn ismerteti a lockdownból kivezető ütemtervét.

1 millió ember munkahelye kerül veszélybe, ha Boris Johnson nem mond konkrét dátumot, mikor nyitnak az éttermek, szórakozóhelyek 3

A UK Hospitality közölte, hogy a kormánytól azt az infót kapta, hogy a miniszterelnök nem vállalja hogy konkrét dátumot mondjon a vendéglátóipar újraindítását illetően, de még hónapra pontosan sem, ezt ugyanis inkább a fertőzöttek és a kórházi ápolásra szorulók számának alakulásától, illetve az oltási programtól tenné függővé.

A csoport vezérigazgatója, Kate Nicholls a The Independentnek elmondta, hogy a kocsmaláncoktól az éjszakai szórakozóhelyekig a vállalkozásokat elképesztő módon “hátráltatja” az a tény, hogy a kormány nem ad egyértelmű választ az újranyitás és a pénzügyi támogatás folytatásának időpontjáról és feltételeiről. A bizonytalanság „hihetetlenül pusztító hatással van” a befektetésekre és a bizalomra azokban az időkben, amikor csak minden ötödik cég rendelkezik elegendő pénzzel ahhoz, hogy túlélje március végéig.

Annak ellenére, hogy széles körben elterjedt az a feltételezés, miszerint Mr. Johnson májusra tűzi majd ki a kocsmák és éttermek újranyitásának dátumát, a miniszterelnök szerdán óriási csapást mért az ipar szereplőinek reményeire, támogatva a tudományos tanácsadóinak kérését, hogy az időzítést „adatokra, nem pedig dátumokra ” kell alapozni.

Az adatorientált megközelítést az Institute for Government támogatta a mai jelentésében, amely arra figyelmeztetett, hogy a tavaly nyári „rosszul megvalósított” korlátozás feloldás – olyan ötletekkel, mint Rishi Sunak pénzügyminiszter Eat Out to Help Out támogatása – aláássa a helyreállítási folyamatot, és veszélybe sodorhatja Angliát. Catherine Haddon, a jelentés társszerzője szintén kihangsúlyozta, hogy az intézkedések visszavonásának „egyértelmű mutatókon” kell alapulnia.

“A kormánynak esélye van arra, hogy a vakcinaprogram sikerére építsen, amikor a Covid elleni küzdelem a következő szakaszához érkezik. De meg kell nyugtatnia a lakosságot, hogy nem fogja megismételni azokat a problémákat, amelyek a stratégiáit a múltban meghiúsították. A lezárás sikeres feloldása nem csupán egy „ütemterv” elkészítését jelenti; arról szól, hogyan tudunk biztonságosan navigálni az úton.” – mondta Dr. Haddon.

A miniszterelnök nem engedhet meg magának egy újabb botlást – ha így történne, és egy esetleges negyedik lezárás veszélye fenyegetne, az a kormány súlyos kudarcát jelentené. Ms. Nicholls elmondta, hogy a vendéglátóiparnak hétfőn „konkrétumokra, bizonyosságra és valóban egyértelmű stratégiára lesz szüksége”. Az ágazat szereplőinek pontosan tudniuk kell, hogy mikor nyithatnak, hogy alakul a távolságtartásra vonatkozó szabály, illetve a furlough és az egyéb támogatások mikor és meddig kerülnek meghosszabbításra.

A legújabb felmérések azt mutatták, hogy a vendéglátóipar egyharmadánál, az éttermektől, kocsmáktól és szállodáktól a kávézókig, fennáll a végleges bezárás veszélye 2021-ben, soknál már akár 2-3 hónapon belül. Az ágazat durván 3,2 millió munkahelyéből ezzel nagyságrendileg 1 milliót veszélyeztetnek. Azok a vállalkozások ráadásul, amelyek átlagosan helyenként 20 000 fontot költöttek arra, hogy azokat Covid biztossá tegyék, nem látnak okot arra, hogy miért ne tudnának biztonságosan újranyitni áprilisban.      Forrás

Megosztás