Megszületett a megállapodás, mely szerint roaming díjakat az Európai Unió területén megszüntetik, méghozzá fokozatosan, a következő két év során.

_83939953_gettyimages-478600620-1

A bejelentés szerint 2017 júniusára teljesen eltörlik a külföldi hívások extra díjait. A mobilszolgáltatók 2016 áprilisától még 14 hónapon keresztül valamekkora pótdíjat még kiszabhatnak majd a belföldi hívásdíjakon felül, nemzetközi hívások esetén, de fokozatosan ezt is leépítik 2017 nyarára.

A kedden folytatott tárgyalásokon a roaming díjak eltörlése mellett az internetes adatforgalom elbírálásának egységesítéséről is megállapodtak. Az egyezmény részeként az EU területén a szolgáltatók sehol nem blokkolhatják az internetes tartalmakat, szolgáltatásokat, vagy applikációkat, így biztosítva a teljes egyenlőséget és a mindenhol hozzáférhető internetet az unió teljes területén.

Az EU parlamentje eredetileg 2016-ra szerette volna bevezetni a roaming díjak eltörlését, de a tagállamok ezt megvétózták, mondván, hogy az túl gyors. Viszont 2017 júniusától az egész EU területén olyan összegért hívhatjuk majd külföldi ismerőseinket, rokonainkat, amennyiért az itteniekkel is beszélünk.

2016 áprilistól a telekom cégek már csak €0.05 extraköltséget varrhatnak majd a nyakunkba percenként, ha külföldi számot hívunk, mindössze €0.02-t sms-enként és €0.05-t minden MB adatforgalom után. Sokan már most is az interneten keresztül kommunikálnak a Skype vagy a Viber segítségével, ami teljesen ingyenes, de azért nem olyan rossz az, hogy ha nincs internetünk, mert mondjuk úton vagyunk, kirándulunk, vagy épp Magyarországról hívjuk Angliát az angol számunkkal, akkor sem kell aggódni, hogy mekkora lesz a következő telefonszámla.

Facebook csoportunk  már 4,800 fős. Érdekes hírek, jó közösség. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/technology-33325031