lockdown botrány

Boris Johnson, brit miniszterelnök állítólag biztonsági szakértőket küldött a saját kabinet minisztereinek otthonába, hogy kiderítse, ki szivárogtatta ki azt a hírt, hogy Anglia területén újra országos szintű lezárás lesz, ugyanis csak később akarták nyilvánosságra hozni.

lockdown botrány

Mr. Johnson október 31-én, a szombati napon közölte az országgal, hogy újra országos szintű korlátozások fognak következni, de a hírek szerint erre amiatt került sor, mert valaki kiszivárogtatta az infót, és az összes hírügynökség azonnal el is kezdett róla cikkezni. A Metro hírportál értesülései szerint eredetileg csak november másodikán szólt volna a kormány a lakosságnak, hogy mi következik, azonban a kiszivárogtatott infók miatt teljesen váratlanul kellett emiatt összehívnia egy sajtókonferenciát.

A kormány most nagy erőkkel keresi a szigorúan titkos információkat kiszivárogtató személyt, és állítólag Michael Gove (kabinetminiszter), Rishi Sunak (a jelenlegi brit pénzügyminiszter) és Matt Hannock (az egészségügyi miniszter) áll a nyomozás középpontjában – írta a Mail. A három kabinetminiszter állítólag pont a lockdown hírének kitudódása előtti napon találkozott a miniszterelnökkel.

A lap szerint az említett minisztereket felszólították, hogy adják át mobiltelefonjukat, hogy le lehessen ellenőrizni kikkel kommunikáltak. A meggyanúsított miniszterek tagadják, hogy felelősek lennének a hír kiszivárogtatásáért. A nyomozók állítólag már Mr. Gove és Mr. Hancock otthonában is jártak, hogy ott is leellenőrizzék a telefonokat és laptopokat és megnézzék hívásaikat, szöveges üzeneteiket és WhatsApp beszélgetéseiket.

Hancock tegnap este hevesen tagadta, hogy az incidenshez bármi köze volna, de nem kívánt kommentárt fűzni a dolgokhoz. A Mr. Govehoz közeli források elmondása szerint a miniszterek örömmel adták át a telefonjukat, ugyanis mint mondták, „nincs mit rejtegetniük”.

A kiszivárogtatás után a miniszterelnök WhatsApp-on küldött egy körüzenetet a tory képviselőinek, elnézést kérve, hogy az újságokból kellett értesülniük a lezárásról.

A múlt héten vasárnap egy forrás azt mondta a Mail-nek: “A kis besúgónk, bárki is legyen az, úgy tűnik, jelenleg nagyon csacsogós kedvében van.” Johnson korábban Simon Case kabinetminisztert nevezte ki a vizsgálat vezetésére. Eközben többen is felszólították a hírt kiszivárogtató személyt, hogy fedje fel kilétét, hivatalosan kérjen bocsánatot a parlament alsóházától, majd adja be felmondását.          Forrás

Megosztás