Új szervet fedeztek fel az emberi testben, ami ráadásul segíthet a rák elleni küzdelemben 1

A tudósok felfedeztek egy olyan emberi szervet, amely mindeddig elkerülte a figyelmüket – a felfedezéstől azt várják, hogy jobban megérthetik, mitől is terjed a rák a testben.

Új szervet fedeztek fel az emberi testben, ami ráadásul segíthet a rák elleni küzdelemben 3

A testben található egyfajta szövetréteget eddig tömör, összefüggő anyagnak gondoltak, azonban kiderült, hogy valójában folyadékkal teli kamrákról van szó, amelyet „interstitiumnak” neveztek el. Ezek a szövetrétegek a bőr alatt találhatóak, valamint a tüdő, a vérerek és az izmok körül és együtt egy erős, rugalmas fehérjével teli réteget alkotnak az egész testet behálózva.

A Scientific Reportban publikált tanulmány azonosította először ezeket a kamrácskákat, mint összefüggő szervet, így próbálva megérteni funkciójukat. Érdekes módon, a interstitiumot eddig még ilyen formájában nem fedezte fel senki annak ellenére, hogy a kiterjedt megjelenése miatt ez lehet az egyik legnagyobb szervünk.

A tanulmányt végző csapat szerint a kamrácskák afféle „sokk-elnyelőként” funkcionálnak, megvédve ezzel a szerveket a sérülésektől. Az anyagot felfedező két orvos akkor bukkant rá a sejtekre, amikor egy férfi epéjét vizsgálták, rák nyomait kutatva. Az általuk látott kamrácskák nem hasonlítottak semmilyen korábban ismert anatómiai szövethez, emiatt vették fel a kapcsolatot a New York egyetem patológusával.

A kutatók ezután arra jöttek rá, hogy eddig azért kerülte el mindenki figyelmét az interstitium létezése, mert a hagyományos orvosi gyakorlat szerint miután mintát vesznek az emberi szövetből, a mikroszkópos vizsgálat előtt kiszárítják azt. Ezáltal viszont ennek a szövetnek elpusztították a lényegi struktúráját. Így gondolták idáig a szakemberek azt, hogy a teljes testet átszövő, folyadékkal teli sokk-elnyelő kamrácskák nem többek, mint egyszerű, sűrű szövetek.

Új szervet fedeztek fel az emberi testben, ami ráadásul segíthet a rák elleni küzdelemben 4

Miután az epénél felfedezték az anyagot, további vizsgálat után felfedezték, hogy a testben szinte minden más szerv körül megtalálható. „A szövetminták kiszárítása miatt az interstitium struktúrája összeesett, ezért gondolta évtizedekig mindenki egyszerű szövetnek” – mondta az egyik felfedező, doktor Theise.

Az új anyag vizsgálata érdekében 12 betegtől vettek mintát az epéjükből, ezeket pedig nem kiszárították, csupán lefagyasztották, így maradt meg a szerkezete. Azt is felfedezték, hogy az anyag kapcsolódik a nyirokrendszerhez is. A tudósok szerint a védő szerepe mellett az is lehet, hogy a interstitiumon keresztül tudnak a ráksejtek a nyirokrendszerbe jutni. Mivel a folyadékkal teli kamrák az egész testet behálózzák, és összekapcsolódnak, könnyen lehet, hogy ők felelősek a rák terjedéséért a testben.

Ennek a szövettípusnak a megismerése ezáltal lehetőséget nyit újfajta rákkutatások megkezdésére. „Ez a felfedezés drámai előrelépést hozhat az orvostanban, és a folyadékból nyert minta nagyon fontos eszköz lehet a diagnózisok felállítására is” – tette hozzá dr. Theise.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás