A szerdai nappal megkezdődik a vezető nélküli járművek tesztelése a brit fővárosban és környékén. Ez egy új korszak kezdetét jelentheti a közlekedésben.

driverless_pod_1_3193859k

Az előzetes felmérések szerint ezek a járművek az autójukat rendszeresen használóknak évente akár 6 hétnyi vezetési időt is megspórolhatnak.

Az új autók tesztelése Greenwich, Milton Keynes és Coventry környékén fog zajlani az elkövetkező hónapok során. A prototípusok ma kerültek bemutatásra.

_80920521_80920520

A brit közlekedésügyi minisztérium elárulta, hogy a technológia és a robotjárművek bevezetéséhez feltehetően szükség lesz a KRESZ és az MOT teszt szabályzatának változtatásaira. A kormány nem titkolt célja, hogy Nagy-Britannia élen járjon a sofőr nélküli autók terén. Ígéretük szerint, továbbá 2017 nyarára felülvizsgálják, hogy a járművek teljes mértékben megfelelnek-e a velük szemben támasztott követelményrendszernek.

meridian-shuttle

A vizsgálat természetesen taglalni fogja a biztonsági követelményeket és az esetleges balesetek esetén a felelősségi köröket is.

A tesztelés jelenleg tapasztalt tesztpilóták szigorú felügyelete alatt zajlik.

„A vezető nélküli járművek alapjaiban változathatják meg a brit közlekedést. Hatalmas előnyök és lehetőségek rejlenek benne biztonság, káros anyag kibocsátás és a dugók szempontjából egyaránt.” – nyilatkozta a közlekedésügyi miniszter.

A kormány eddig 19 millió fonttal támogatja a projektet.

A Milton Keynes területén tesztelésnek induló jármű a Lutz Pathfinder névre hallgat. Ő egy 19 szenzorral felszerelt kétüléses elektromos autó, kamerával, radarral és egy bizonyos Lidar rendszerrel ellátva, ami a távolságot méri más objektumoktól haladás közben úgy, hogy lézerrel rávilágít, és a visszaverődés idejéből számolja ki a helyzetét.

_80911505_42d53068-3f36-4a2b-a1df-e17861170ba1

A járműben lévő számítógép nagyjából olyan „erős”, mint a mai számítógépes játékokhoz fejlesztet csúcsgépek.

A tesztelés 3 Lutz Pathfinderrel fog indulni, és ha az eredmények jók, egy 40 gépjárműből álló flottát indítanak útjára. A robotautók képesek lesznek egymással, és egy mobilos applikációval is kommunikálni.

Az előzetes felmérések szerint a sofőr nélküli járműveket kétkedéssel és némi aggodalommal fogadja Nagy-Britannia majdnem fele, ugyanis a megkérdezettek 43%-a jelezte, hogy nyugtalanítaná őket a tudat, hogy ilyen járművek rohangálnak az utcákon, és 25% válaszolta azt, hogy semmi pénzért be nem ülne egy olyan autóba, amit nem ember irányít (bezzeg a vezető nélküli metrók nem zavarják őket).

Óriási előrelépés, vagy veszélyes dolog a nem ember által vezérelt jármű… Ki, mit gondol?

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://m.bbc.co.uk/news/technology-31364441