Az új adó, aminek a bevezetését tervezi a brit kormány, a cukoradó, amit a magas cukortartalmú italokra vetnének ki a szigetországban. Ez a szakértők szerint a végén megint csak a szegényeken fog lecsapódni, és ráadásul nem is következetesen fog vonatkozni minden cukros termékre.

Recipt

Hogyan fog működni?

Alapvetően az adó célja, hogy az egészségtelen, indokolatlanul agyoncukrozott italok drágábbá váljanak, ami alatt főként a szénsavas cukros üdítők értendőek. A gyümölcs koncentrátumok és a tejes alapú italok kivételt fognak élvezni, és a kis vállalatok termékeire sem fog vonatkozni az adó. Az adónak két sávja lesz attól függően, hogy az adott termékben mennyi cukor van 100ml-enként. Ahol ez az érték meghaladja az 5g-ot ott várhatóan 18p-vel, ahol pedig 8g-ot, ott 24p-vel drágul majd az ital ára literenként.

Miért van erre szükség?

Állítólag az egészségünk érdekében csinálják. Sok a túlsúlyos ember a brit társadalomban, és sajnos már a fiatalok közt is egyre magasabb az elhízottak aránya, aminek muszáj valahogy gátat szabni. Országszerte rengetegen támogatják az ötletet, ugyanis a csokival meg a sütivel ellentétben a cukros italokra a legtöbben nem tekintenek egészségtelen dologként, míg egy tábla csokiról legalább mindenki tudja, hogy nem jó ötlet minden nap megenni.

A kutatások szerint emellett a fiatalok körében a cukros üdítők azok, amikkel a napi bevitt cukormennyiség legnagyobb részét elfogyasztják. A rengeteg cukor pedig cukorbetegséghez, elhízáshoz, és közvetetten rengeteg más súlyos betegséghez vezethet, amit pedig egyébként végtelenül egyszerűen el lehetne kerülni. A Coca Cola, a Pepsi, Dr. Pepper, Fanta, Sprite és hasonló ismert termékek mind mind akár 50p-vel is drágulni fognak üvegenként.

1445527426-c48d067c3afde69eb00c35e8f82e1600-600x400

A baj a következetlenség…

Sajnos lesz egy csomó olyan kávézókban kapható ital, amik a Coca Colát (10.6g/100ml) is felülmúlják cukortartalomban, és mégsem lesznek megadóztatva. Ilyenek például a Starbucks-os forrócsoki 11g / 100ml, vagy a Tesco csokis tej 12.4g/100ml.

A 10 legcukrosabb ital, amikre nem fog vonatkozni az adó:

  • Costa, chai latte, skimmed milk (17.5g/100ml)
  • Caffe Nero, hot chocolate, no cream, regular (17g)
  • Galaxy flavoured milk (14.4g)
  • Starbucks, white chocolate mocha with whipped cream, short, skimmed milk (13.3g)
  • Tesco chocolate fudge brownie flavoured milk (13.1g)
  • Frijj chocolate fudge brownie milkshake (12.9g)
  • Mars flavoured milk (12.8g)
  • Tesco chocolate flavoured milk (12.4g)
  • Caffe Nero, frappe creme, strawberry and vanilla (12.2g)
  • Galaxy thick shake (11.6g)

Így viszont a történet kérdéseket von maga után, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem csak a cukortartalomról szól ez az adó, amit egyébként a kormány 2018-ra szeretne bevezetni. Ettől függetlenül jó, hogy legalább valamit tesznek, de az is kérdés, hogy vajon hány ember nem fogja megvenni a 2l-es Cola-t, ha 50 p-vel többe fog kerülni…     Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára