Szinte egész Angliára kiterjedő figyelmeztetés lépett érvénybe a mától kezdődő hőhullám kapcsán 1

Sárga hőségriasztás van érvényben Anglia nagy részén ezen a héten, mivel a nappali csúcshőmérséklet várhatóan eléri a napokban a 30 C-ot is. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) figyelmeztetései csütörtökön 17 óráig maradnak érvényben nyolc régióban.

Szinte egész Angliára kiterjedő figyelmeztetés lépett érvénybe a mától kezdődő hőhullám kapcsán 3

A sárga figyelmeztetés azt jelzi, hogy az időjárási viszonyok veszélyt jelenthetnek a különösen veszélyeztetett kategóriába sorolt személyek számára. Az UKHSA szerint a hőhullámnak az egészségügyi és szociális szektorra gyakorolt hatása nem lesz jelentős.

Mi a legfrissebb időjárás-előrejelzés?

A következő napokban várhatóan a nyár eddigi legmelegebb napjai következnek, ahogy a meleg levegő észak felé nyomul az Egyesült Királyság fölött. Skóciában és Észak-Írországban várhatóan hétfőn lesz a legmelegebb idő, 24-26 Celsius-fok, Skócia keleti részén talán 27C is lehet, majd kedden nyugat felől felhősebb és hűvösebb idő érkezik.

Angliában és Walesben azonban várhatóan hosszabb ideig tart a hőség, délkeleten sok helyen 28-29 fok körüli hőmérséklet sem kizárt – szikrázó napsütéses idő kíséretében. Lehetséges, hogy egyes területek elérik a Met Office hivatalos hőhullám-kritériumát. Az éjszakák is jóval melegebbek és párásabbak lesznek, mint azt mostanában megszokhattuk.

A hét második felében várhatóan hűvösebb és csapadékosabb lesz az idő, de nagy a bizonytalanság, hogy ez a változás milyen gyorsan és mikorra fog bekövetkezni. Ha messzebbre előre szeretne tervezni, beleértve a Glastonbury-t is, érdemes naprakésznek lenni és rendszeresen nézegetni a BBC Weather előrejelzéseit az elkövetkező napokban.

Mely területekre vonatkoznak a legújabb hőség miatti figyelmeztetések?

A sárga hőség miatti egészségügyi riasztás június 24-én, hétfőn 08:00 óta van érvényben Anglia nyolc régiójában:

  • East Midlands
  • West Midlands
  • the North West
  • the South East
  • the South West
  • the East of England
  • London
  • Yorkshire and the Humber

Észak-Kelet nem érintett. A riasztások június 27-én, csütörtökön 17:00 óráig maradnak érvényben. Az időjárás várhatóan hűvösebb, felhősebb és csapadékosabb lesz a hét végére, de a meteorológiai szolgálat szerint bizonytalan, hogy ez a változás milyen gyorsan fog bekövetkezni.

Szinte egész Angliára kiterjedő figyelmeztetés lépett érvénybe a mától kezdődő hőhullám kapcsán 4

Mi az a hőség miatti egészségügyi riasztás?

Az időjárás-egészségügyi riasztási rendszert 2023 júniusában vezették be. A hőségre vonatkozó riasztásokat jellemzően június 1. és szeptember 30. között, a hideg állapotra vonatkozó riasztásokat pedig november 1. és március 30. között adják ki. A rendszer figyelmeztetéseket küld a lakosságnak, és közvetlenül az NHS England-nek, a kormánynak és más egészségügyi szakembereknek küld útmutatást rossz időjárási viszonyok esetén.

A figyelmeztetéseket 4 kategóriába sorolják a súlyosságuktól függően:

Szinte egész Angliára kiterjedő figyelmeztetés lépett érvénybe a mától kezdődő hőhullám kapcsán 5

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után