A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ nem tudta tisztázni, hogy hogyan osztotta meg az internetes megfigyelési adatait az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel.

GCHQ

2014 decemberében a brit titkosszolgálat információkat adott át az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek. Ezen információk megosztásával a GCHQ emberi jogokat sértett meg.

A titkosszolgálati tevékenységeket ellenőrző és panaszokat vizsgáló brit törvényszék, az IPT állapította meg az információ közlés jogtalanságát.

Az Edward Snowden, volt NSA alkalmazott által nyilvánosságra hozott adatokra hivatkozva több jogvédő csoport is, köztük a globális emberjogi szervezet, az Amnesty International is feljelentéssel élt a GCHQ ellen.

Ez az első alkalom, hogy GCHQ-t átláthatatlan tevékenység folytatásának indoklásával az IPT elmarasztalta, amire 15 éves fennállása alatt, eddig még nem volt példa.

A legutóbbi GCHQ-val kapcsolatos ügy, – amely szintén Edward Showden információira alapozódtak – az volt, amikor a GCHQ brit és amerikai újságírókat figyeltetett meg. Körülbelül 70.000 újságírói elektronikus levél került abban az időszakban átvizsgálásra.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://jog.mandiner.hu/cikk/20150206_eloszor_marasztalta_el_a_brit_titkosszolgalatot_az_illetekes_brit_kulonbirosag

Jakab Norbert