Rengeteg ember „egy fillér támogatást sem kap” Angliában a járvány alatt 1

A parlamenti képviselők egy befolyásos bizottsága magyarázatot követel a brit kormánytól, hogy miért van az, hogy olyan sok ember van, akiknek egy fillér támogatás sem jut a koronavírus járvány ideje alatt.

Rengeteg ember „egy fillér támogatást sem kap” Angliában a járvány alatt 2

Egy új jelentésben a Számviteli Bizottság hat hetet adott a HMRC-nek, hogy elmagyarázza, miért nem segítenek sok szabadúszónak és több más „kirekesztett csoport” tagjainak. A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy a Covid-19 támogatási rendszerrel kapcsolatos bizonytalanság miatt sok vállalkozás egyszerűen nem tud megfelelően előre tervezni.

“Az adórendszer furcsaságai miatt az adófizetők egy csoportját kizárták azokból az anyagi támogatásokból, amelyeket más adózók a Covid-19 világjárvány során simán megkaptak / megkapnak” – írta a csoport a szerdán közzétett jelentésében.

A képviselők azt mondták, hogy sokan igazságtalanul elvesztették a Covid-19 támogatási rendszerekre való jogosultságukat, mert nem tudták teljesíteni a HMRC által előírt kritériumokat, így komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

“Hasonlóképpen, meglehetősen sok szabadúszóként dolgozó személy is, akiknek ellenőrizhető foglalkoztatási és adóügyi nyilvántartása van az HMRC-nél, szintén nem voltak jogosultak a koronavírus kapcsán bevezetett támogatásokra. Egyes ágazatokban, például a kreatív szektorban, a szabadúszók általában rövid távú projekteken dolgoznak, amelyek között rendszeresen telhet el akár hosszabb idő is.” – olvasható a jelentésben.

A bizottság a szabadúszók és a független kereskedők minimális szintű támogatását szembeállították „néhány nagyvállalattal, amely a Covid-19 válság idején kapott támogatást a kormánytól, méghozzá nem is keveset”. Ők olyan előnyös helyzetben voltak, hogy a járvány ellenére is „tudtak osztalékot és komoly bónuszokat fizetni a magas beosztású alkalmazottaiknak ”.

Meg Hillier, aki a bizottság elnöke, azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy a bevételek beszedésének rendszere az összes állami kiadás és a szolgáltatások működésének alapfeltétele. Mivel a járvány miatt soha nem látott szintre emelkedtek az állami kiadások, az elavult adórendszer az egyik akadálya annak, hogy jelentős számú adófizető megfelelő támogatásban részesülhessen, akiknek pedig amúgy járna. És ráadásul a rendszer emellett sok esetben kudarcot vall, hogy felismerje vagy kezelni tudja azokat, akik tévesen vagy jogtalanul igénylik a támogatásokat… és ennek a problémának a megoldását nem igazán lehet halogatni, az HMRC elavult rendszerét azonnal fel kell frissíteni.”        Forrás

Megosztás