Nagyszerű hír a brit gazdaság helyzetét illetően: 3 éve nem volt ilyen alacsony az árak emelkedésének üteme 1

Az infláció csaknem három év után végre először esett vissza a 2 százalékos célértékre, ami a kormány reményei szerint fellendítheti Rishi Sunak miniszterelnök akadozó választási kampányát.

Nagyszerű hír a brit gazdaság helyzetét illetően: 3 éve nem volt ilyen alacsony az árak emelkedésének üteme 3

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árindex (CPI) májusban 2 százalékra esett vissza az áprilisi 2,3 százalékról. Az új adat azt jelenti, hogy ez az első alkalom 2021 júliusa óta, hogy az infláció elérte a Bank of England célértékét, ami után a megélhetési költségek válsága miatt az infláció jelentősen megugrott – és átmenetileg 40 éve nem látott szintre emelkedett.

A szolgáltatások árának inflációja – amely a Bank szerint jobb képet ad a középtávú inflációs helyzetről – 0,2 ponttal 5,7 százalékra mérséklődött, de nem esett olyan alacsonyra, mint a közgazdászok által várt 5,5 százalék. Míg szerda reggel a font erősödött az amerikai dollárral szemben, addig a brit FTSE100 és FTSE250 részvényindexek értéke egyaránt 0,2 százalékkal esett, miközben a befektetők a szolgáltatások árának esésével küszködtek.

A fogyasztói árindex 2 százalékra való visszatérése valószínűleg lendületet ad a választások előtt a konzervatívoknak, bár Mr. Sunak már a múlt hónapban igyekezett győzelmet hirdetni az inflációval folytatott harc tekintetében. Ettől függetlenül az előrejelzések szerint az energia- és élelmiszerköltségek csökkenésével várható volt hogy az inflációs ráta csökkenni fog.

Ennek ellenére a legtöbb közgazdász úgy véli, hogy a Bank of England 5,25 százalékon tartja majd a a banki alapkamatot a csütörtökön esedékes bejelentésük során, és nagyon kicsi az esély a csökkentésre, a július 4-én esedékes választások előtt.

A Resolution Foundation agytröszt szerint a szolgáltatások árára vonatkozó adatok miatt a Bank of England még kivárhat a kamatcsökkentéssel, a Brit Ipari Konföderáció (CBI) szerint azonban az ország most már készen áll az alapkamat augusztusi óvatos csökkentésére.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter azt mondta: „Másfél évvel ezelőtt a Bank of England az elmúlt 100 év leghosszabb recesszióját jósolta. Ehelyett szépen fokozatosan lecsökkentettük az inflációt, amely magasabb volt, mint szinte bármely más nagy gazdaságé, most viszont alacsonyabb szinte az összes fő versenytársunkénál. Ez azt mutatja, hogy a meghozott nehéz döntéseink kifizetődtek.”

Paul Nowak, a Szakszervezetek Kongresszusának főtitkára azonban arra figyelmeztetett, hogy az infláció csökkenése nem fedi el „a modern idők életszínvonalának legrosszabb időszakát”, mivel az elmúlt három évben az árak gyorsabban emelkedtek, mint egy egész évtized alatt. Nagy-Britanniában körülbelül 20 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az elmúlt három évben.

„A miniszterek megpróbálhatják újraírni a történelmet, ahogy csak akarják” – mondta Nowak úr, hozzátéve: „Az élelmiszer- és energiaszámlák durván megugrottak. A bérleti díjak és a jelzáloghitelek az egekbe szöktek. A reálbérek pedig még mindig rosszabbak, mint 2008-ban. A dolgozó emberek nagy árat fizettek ennek a kormánynak a kudarcáért, hiszen a háztartások adóssága is rekordszinten van.”

Sunak úr azt mondta, hogy „nagyszerű hír”, hogy az infláció már alacsonyabb, mint Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban, és azt állította, hogy „a gazdaság most végre irányba állt” saját „merész döntéseinek” köszönhetően, és amiért „kitartott a terv mellett”. A miniszterelnök egyúttal arra figyelmeztette a választókat, hogy „ne kockáztassák az eddig elért eredményeket a Munkáspártra történő szavazással”.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után