Meteoroid robbant fel a brit partoknál a csatorna fölött, bevilágítva egész Dél-Anglia egét 1

Egy meteoroid vagy kis méretű aszteroida hatolt be a Föld légkörébe, és a La Manche csatorna felett robbant fel egy pillanatra bevilágítva ezzel az éjszakai égboltot Nagy-Britannia déli része fölött, lenyűgöző hullócsillag hatást keltve.

Meteoroid robbant fel a brit partoknál a csatorna fölött, bevilágítva egész Dél-Anglia egét 3

A nagyjából 1 méteres átmérőjű meteoroidot – vagy kis aszteroidát – nem sokkal hétfőn hajnali 03:00 előtt lehetett látni, amint belépett a Föld légkörébe, amelynek következtében felizzott majd megsemmisült még mielőtt elérte volna a földfelszínt.

A közösségi média azon felhasználói közül, akik Dél-Angliában élnek, többen is megosztottak felvételeket a Sar2667 névre keresztelt „űrszikláról”. Ez csak a hetedik alkalom volt, hogy ilyen pici aszteroida érkezését előre jelezték. Az Európai Űrügynökség Twitter-üzenetében azt írta, hogy ez “a globális aszteroidaérzékelési technológia gyors fejlődésének jele”.

Meteoroid robbant fel a brit partoknál a csatorna fölött, bevilágítva egész Dél-Anglia egét 4

Egy személy, aki azt mondta, hogy szemtanúja volt az eseménynek, azt írta a Twitteren, hogy a meteoroid “rózsaszín villanással világította be az éjszakai eget, ami rendkívül látványos volt”.

Egy másik személy pedig azt mondta: “Én csak az ablakomnál álltam épp, és bekapcsoltam a telefonomat. Nem vártam tőle sokat, de tényleg csodálatos volt.”

Az aszteroidák a Nap körül keringő kis sziklaszerű objektumok, amelyeket gyakran kisbolygóknak is neveznek. A hatóságok több mint 1,1 millió aszteroidáról tudnak, bár a valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb. Az Európai Űrügynökség szerint körülbelül 30 600 van közülük olyan pályán, amely a Föld sajátjához közel hozza őket.

Meteoroid robbant fel a brit partoknál a csatorna fölött, bevilágítva egész Dél-Anglia egét 5

Az utolsó aszteroidát, amelyet előre jeleztek, hogy belép a Föld légkörébe, tavaly novemberben látták a kanadai Ontario feletti égbolton. Januárban pedig egy kisbusz méretű aszteroida közvetlen ütközési pályán volt a Földdel. Azonban még a légkörben megsemmisült a becsapódás előtt.

Meteoroid robbant fel a brit partoknál a csatorna fölött, bevilágítva egész Dél-Anglia egét 6

 

Az aszteroidaérzékelési szakértőket leginkább a nagyobb méretű aszteroidák aggasztják, amelyek becsapódásuk esetén komoly károkat okozhatnak a Földben.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után