Március közepe van és ismét szakad a hó Anglia nagy részén: sok repülőjáratot töröltek 1

Ismét havazott Londonban és az ország délkeleti részén, ahogy megérkezett a „keleti szörny második hulláma”, megint jeges szeles időt hozva magával.

Március közepe van és ismét szakad a hó Anglia nagy részén: sok repülőjáratot töröltek 3

A főváros egyes kerületei, például Battersea, Croydon és Herne Hill is jeges záporra, havas esőre ébredtek szombat reggel úgy, hogy pénteken még sok helyen kellemes tavaszi idő volt 13 fok körüli hőmérséklettel és napsütéssel. Aztán az éjszaka folyamán drasztikusan lecsökkent a hőmérséklet.

Az időjárás-jelentések szerint kelet-Angliában és Skóciában is többfelé havazott egy keveset az éjjel, a mai napon pedig ez a téli idő Wales és Midlands felé vonult el. A nap végén is az ország nagy részén jeges záporokra és szélfúvásokra kell számítani.

Borostyán riasztást lépett életbe hó és jegesedés miatt Északnyugat-Angliában, Yorkshire-ben és Midlands területén, valamint Londonban, és az ország keleti-délkeleti régióban is délután 4-től egészen holnap reggel 9-ig. Vasárnap és hétfőn sárga riasztás lesz érvényben egész Nagy-Britanniában.

Március közepe van és ismét szakad a hó Anglia nagy részén: sok repülőjáratot töröltek 4

„Dermesztően hideg idő lesz a hétvégén, sokfelé havazásokkal” – mondta Alex Burkhill meteorológus. „A szél is nagyon erős lesz, így sokfelé akár -8 foknak is érezhetik majd az emberek a levegőt a szabadban.”

Vasárnap is lehet hóesésre készülni, különösen a délnyugati országrészben, itt a magasan fekvő területeken akár 25 cm hó is eshet. „De még az alacsonyabban fekvő területeken is 5-10, néhol pedig akár 10-15 centiméterre lehet készülni. Ezeken a területeken nem gyakori, hogy ekkora hó esik… nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint néhány hete, de ahhoz valószínűleg elég lesz, hogy fennakadásokat okozzon.”

A Heathrow reptéren szombaton már így is legalább 100 járatot töröltek. Főként rövid útra készülő gépek nem indultak el – például a Glasgowba, Manchesterbe vagy Amszterdamba és Párizsba tartók. Azonban a British Airways 86 törölt járata közül van olyan is, amely New York vagy Chicago felé vette volna az irányt.

„A szeles időnek és a repterek korlátozásainak köszönhetően kénytelenek voltunk szombaton egyes járatainkat törölni annak érdekében, hogy az utasaink nagy része zavartalanul, probléma nélkül repülhessen” – mondta a British Airways szóvivője. Akik hétvégén terveztek még utazást Londonba, vagy Londonból, azok most a bizonytalanság miatt ingyenesen átkérhetik magukat hét elején induló járatokra.

Március közepe van és ismét szakad a hó Anglia nagy részén: sok repülőjáratot töröltek 5

Az Aer Lingus négy járatot törölt Dublin és London között, az Eurowings tízet (Frankfurtot, Münchent és Berlint érinti), de a KLM, az Air France és a Tap Portugal sem indította el minden tervezett járatát. A szombati napon ezáltal több mint 15 ezer utas volt érintett, a Heathrow reptér aznapi forgalmának 10%-át törölték. „Szorosan együttműködünk a meteorológiai hivatallal annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban oldjuk meg a helyzetet” – mondta a reptér szóvivője. „Szokás szerint azt javasoljuk az utasainknak, hogy indulás előtt vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal.”

A Heathrow-n kívül még a London City repterén voltak jelentős késések és kellemetlenségek, a többit egyelőre nem érintette annyira az idő. Akiknek törölték a járatát, pénzbeli kompenzációt nem kérhetnek, azonban a légitársaság köteles számukra ellátást, és ha kell szállást biztosítani addig, amíg újra el nem tudnak indulni. Az autósokat is figyelmeztették arra, hogy tervezzék át a hétvégi útjaikat, és ha lehet kerüljék el a Pennine-hegységen áthaladó autóutakat.

Szerencsére azonban a hideg csak rövid ideig fog tartani – keddre már a márciusra jellemző hőmérséklet fog visszatérni. Így a hétvégi váratlan hidegfrontot Martin Bowles meteorológus „mini keleti szörnynek” keresztelte el. „Nem várjuk azt, hogy ugyanolyan hatással lesz az országra, mint a keleti szörny, de azért lesz havazás és jeges idő.”  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás