Köszönhetően a közel 50%-al magasabb költségeknek, Londonban a lakosság egyharmada az elfogadható életszínvonal alatt él.

uk-money

A kutatásban 6-8 fős csoportotkat vizsgáltak a kutatók, és az elfogadható életszínvonal képzeletbeli határa az volt, hogy az illető családnak van pénze élelmiszerre, lakhelyre, ruházkodásra, a gyermek szülinapi ajándékára és havi két éttermi vacsorára. A megkérdezett csoportok válaszai alapján kiderült, hogy a jelenlegi helyzet aggasztóbb, mint eddig valaha. A Loughborough Egyetem kutatása szerint az emberek költségei, akár 50%-al is magasabbak lehetnek Londonban, mint az ország más területein.

Példának okául egy olyan Londonban lakó személyt mutattak be, akinek a heti kiadása 410 font, amely tartalmazza a lakhatást illetve a gyermekgondozást. Kiderült, hogy ez a 410 font, 130-al több, mint amennyit az Egyesült Királyság többi részén költenek ugyanerre az emberek. A kutatásban világosan rávilágítottak azokra a tényekre, melyek szerint a fővárosban 2008-óta ugrásszerűen emelkedtek az élelmiszerárak, a szállítási, lakhatási költségek és a gyermekgondozással járó kiadások.

A Trust of London Politikai és Támogatási részlegének elnöke Mubin Haq szerint nem szabad, hogy a ruházat, vagy a lakókörnyezet jelentse a különbséget az emberek között, hanem az, hogy mennyire rátermett valaki, mennyire képes részt venni a társadalom építésében.

A tröszt szerint, habár az átlagfizetés Londonban a legmagasabb, a fizetésbeli különbségek mérete folyamatosan csökken a főváros és az ország többi része közt, így London egyre kevésbé élhető hely kezd lenni Nagy-Britannia más részeihez viszonyítva. Frances O’Grady a TUC főtitkára szerint a statisztikák sokkolóak. Úgy véli a gyenge gazdasági fellendülés nem garantálja mindenki számára a tisztességes életszínvonalat. Szerinte szerencsésnek, kiváltságosnak mondhatja magát az, akinek sikerült a létminimum fölé emelkednie.

A gazdaság fokozatos élénkülése, nem garantál jobb életet az átlagos dolgozó emberek számára, mindössze a kiváltságos keveseknek a tápláléklánc csúcsán. Ez egy fontos kérdést is felvet, mi szerint London vajon mindenkinek megfelelő lakhely-e, vagy csak a leggazdagabb rétegnek.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.com/news/uk-england-london-32800510 – Jakab Norbert