koronavírus anglia egyéni vállalkozók

A jó hír, hogy igen. Az egyéni vállalkozók továbbra is kapnak állami támogatást Angliában a nemrégiben meghirdetett új intézkedések alapján. A rossz, hogy kevésbé bőkezűen.

Koronavírus UK: Mi lesz az egyéni vállalkozókkal, milyen támogatásra számíthatnak? 2

Eddig milyen segítséget nyújtottak?

A tavasszal elfogadott intézkedéscsomag értelmében azok az egyéni vállalkozók, akik elestek jövedelmük egy részétől, adóköteles támogatást kaptak az államtól. A kapott anyagi segítség a korábbi nyereségük 80%-át, maximum 2500 fontot jelentette számszerűen.

Erre a támogatásra eddig azok voltak jogosultak, akiknek vállalkozása a 2018–2019-es pénzügyi évtől működött. A pénzügyi támogatás egyösszegű kifizetésként érkezett, amelynek három hónapot kellett volna fedeznie. Nyáron azonban a támogatás értelmében egy “második és egyben utolsó” kifizetést is bejelentettek, amely az egyéni vállalkozók nyereségének 70% -át fedezte, legfeljebb havi 2190 fontig. Ezt a támogatást eredetileg további három hónapra tervezték- összesen 6570 fontig.

Az állami segítséggel  eddig körülbelül 2,6 millió egyéni vállalkozó tudott élni.

S hogy mik az új, kevésbé nagylelkű intézkedések?

Rishi Sunak téli gazdaságterve értelmében a vállalkozók számára egy új támogatást vezetnének be, bár ez kevésbé bőkezű, mint a korábbi. Az első, adóköteles juttatás november elején érkezne és fedezné az átlagos havi nyereség 20% ​​-át, amelyet egyetlen részletben fizetnének ki.  A támogatás három hónapra szólna és összesen 1875 fontot jelentene.  A második utalás 2021 február elejétől április végéig terjedő három hónapos időszakra terjedne ki, de az összeget még nem határozták meg. A támogatásra pedig az a vállalkozó jogosult, akinek önálló vállalkozási tevékenységből származik jövedelmének több, mint a fele. Akiknek a nyeresége kevesebb, mint 50 000 font volt 2018-19-ben, azok jogosultak lennének a pénzügyi támogatásra.

Az újonnan alapított egyéni vállalkozások azonban semmilyen támogatást nem kapnak az intézkedéscsomag értelmében.

Hány embert érint a támogatás?

Az Egyesült Királyságban több mint ötmillió egyéni vállalkozó él, ők átlagosan havi 781 fontot keresnek. Közülük mintegy 3,8 millióra vonatkozhat ez a rendszer.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint az egyéni vállalkozók nagyjából ötöde építőiparban dolgozik, míg mások a gépjármű kereskedelemben, az oktatásban, illetve különféle szakmai szolgáltatást nyújtó szektorokban.

A brit pénzügyminiszter egyébként azt is javasolta, hogy a jövőben szűnjenek meg az egyéni vállalkozók adókedvezményei – mint például az alacsonyabb egészségbiztosítás. Mindez hatalmas változást jelentene az Egyesült Királyság adópolitikájában, amely kiegyenlítheti az egyéni vállalkozók és az alkalmazottak közötti adóügyi különbségeket.     Forrás    bszemese

Megosztás