Koronavírus UK: mehet-e a gyerek suliba, ha megfázásos tünetei vannak? 1

Vajon hogy legyen ez ember felelős szülő a koronavírus járvány idején? Megfázással, torokfájással vajon elengedhető a gyermek suliba? És mi van akkor, ha csak egy picit köhög? Mi számít sok köhögésnek?

Koronavírus UK: mehet-e a gyerek suliba, ha megfázásos tünetei vannak? 3

Sok szülő tehette fel a fenti kérdéseket magának az elmúlt két hétben. A gyerekek visszatértek az iskolapadba Anglia szerte, ami persze azt hozta magával, hogy az amúgy is terjedő (nem korona!) vírusos megbetegedések most még inkább elszaporodnak.
A gyerekközösségek a különféle bacik és ártatlan vírusok melegágyai, így szinte biztos, hogy előbb-utóbb minden oktatási intézményben előfordulnak majd ilyen-olyan megbetegedések.

A koronavírus-járvány idején persze megpróbálunk felelősen viselkedni. Az iskolák maguk is tisztában vannak azzal, hogy a szülők nem egészségügyi dolgozók és sokszor nem tudják hatékonyan felmérni, hogy a tüsszögéssel, fáradékonysággal, fájó torokkal küzdő gyermekük vajon elmehet-e ezekkel a tünetekkel közösségbe.

Egy általános iskola a következő táblázattal próbál segíteni a szülőknek a döntésben:

Koronavírus UK: mehet-e a gyerek suliba, ha megfázásos tünetei vannak? 4

A BBC egy cikke szerint Angliában minden iskolában rendelkezésre áll néhány teszt, melyeket akkor ajánlanak fel tanulóknak vagy tanároknak, ha ők más módon nem tudnak tesztet szerezni.

S mi történik, ha bizonyítottan koronavírusos van az iskolában?

Ha két héten belül kettő vagy több megerősített eset fordul elő, illetve megemelkedik a koronavírus jellegű tünetekkel otthonmaradó gyermekek aránya, az oktatási intézmény hivatalosan fertőzöttnek minősülhet. Ilyen esetekben mobil tesztelő egységet küldhetnek ki az érintett intézménybe. A tesztelés pedig a fertőzött tanuló osztályával kezdődik, ezt követi az egész évfolyam, majd szükség esetén az egész iskola vizsgálata.

Mi történik, ha hirtelen megnő az esetek száma?

Ebben az esetben az iskolák négy fokozatból álló rendszert alkalmaznak.

  1. szint: Az iskolák nyitva maradnak a összes tanuló számára.
    Year 7-től és fölötte a folyosókon és a közösségi tereken kötelező az arcmaszk a személyzetnek és a tanulóknak.
  2. szint: Rotációs rendszerben működnek tovább a középiskolák és főiskolák; az általános iskolák nyitva maradnak.
  3. és 4. szint: Távoktatás indul “tágabb tanulócsoportok számára”.
    A kulcsfontosságú munkavállalók (keyworker) és valamilyen szempontból rászorulók gyermekei továbbra is iskolába járnak.

Egy a napokban megjelent Independent  cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy (nem túlzok!), ezreket küldtek haza az elmúlt napokban az iskolákból, miután pozitív lett a koronavírus tesztjük. Ez pedig iskolák százait kényszeríti arra, hogy ezeket az osztályokat két hétre izolálják a többitől. Magyarul, hogy otthoni oktatást írjanak elő számukra.

Mindemellett a családoknak (és az egész társadalomnak) annak a lehetőségével is számolni kell, hogy akár újra bezárhatnak az oktatási intézmények. Szakértők persze -jogosan- arra figyelmeztetnek, hogy ha ez megtörténne, az jócskán nyomot hagyna az amúgy is megtépázott gazdasági helyzeten.    szerző: bszemese    Forrás

 

Megosztás