Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 1

 A szigetország számos térségében rég nem látott mennyiségű hó esett le az elmúlt 24 óra során, fehérbe öltöztetve városok tucatjait. Csütörtök reggelre az ország egy jelentős részén beköszöntött az “igazi tél”, szinte teljesen megbénítva a közlekedést számos útszakaszon országszerte.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 3

Nagy-Britannia északi felén több helyen 20 cm havat is jósoltak, és a brit meteorológiai intézet borostyán színű időjárási figyelmeztetéseket helyzett ki ezekre a területekre. Fennáll a veszélye hogy egyes szakaszokon a járművek teljesen elakadhatnak a hó miatt, és néhány kisebb település akár teljesen megközelíthetetlenné is válhat.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 4

A brit fővárosban élők egyelőre csak esőre, havasesőre számíthatnak, és a hőmérő higanyszála itt kb. -1C-ig süllyed majd. Az ország több részén kell áradással is számolniuk az embereknek, a Stour folyótól a kenti Ashford környékén, a Swale folyóig Yorkshire területén.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 5
Braco, a skóciai Dunblane közelében

Manchestertől egészen Skócia északi részéig sárga figyelmeztetés van érvényben a nagy havazás miatt, egészen a késő esti órákig.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 6
A Tesco Extra munkatársa a havat lapátolja a Northumberland-i Hexham-i üzlet előtt

A hőmérséklet a csütörtök reggeli órákban Észak-Yorkshire-ben -5,5 ° C-ig, a felvidéki Dalwhinnie-ben pedig egészen -6,4 ° C-ig csökkent. A havazás várhatóan több helyen egészen késő estig folytatódni fog.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 7
West Yorkshire

A tömegközlekedés az ország több térségében szinte teljesen megbénult, és szinte teljesen vagy egyáltalán nem használható.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 8

A rendőrséget számos közúti balesethez riasztották.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 9

A havazás északi irányból terjed az országban dél felé és már Yorkshire területét is elérte.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 10
West Yorksihre

A nap folyamán várhatóan tovább halad majd dél felé de ezzel párhuzamosan, a délebbi területeken egyre kevesebb hóval kell majd számolni. Az éjszaka folyamán azonban rengeteg helyen lehet nulla fok alatti hőmérsékletre számítani, így az utak reggelre nagyon csúszóssá álhatnak majd.

Hatalmas havazás Nagy-Britannia számos területén (képekkel) 11
Barnsley, South Yorkshire

Forrás

Megosztás