Gázellátással kapcsolatos vészhelyzet alakulhat ki Nagy-Britanniában – az Ofgem figyelmeztetése 1

Az energiaszabályozó hatóság figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy a télen a gázhiány „jelentős kockázatával” nézhet szembe az egész ország. Az Ofgem szerint az Oroszország Ukrajnával vívott háborúja miatt fennáll annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság „gázellátási vészhelyzetbe” kerül.

Gázellátással kapcsolatos vészhelyzet alakulhat ki Nagy-Britanniában – az Ofgem figyelmeztetése 3

Gázellátási vészhelyzetet akkor lehet kihirdetni, ha a szolgáltatók nem tudják biztonságosan eljuttatni a megfelelő mennyiségű gázt az otthonokhoz és vállalkozásokhoz. Az Ofgem ezt nyilatkozta: „Az ukrajnai háború és az európai gázhiány miatt jelentős a kockázata annak, hogy 2022-23 telén gázhiány léphet fel Nagy-Britanniában. Emiatt fennáll annak a lehetősége, hogy Nagy-Britannia gázellátási vészhelyzetbe kerülhet.”

Ez azt jelentheti, hogy egyes fogyasztókat – legelső körben a legnagyobb ipari fogyasztók – átmenetileg a gázhasználat abbahagyására szólítják fel. A cél az lenne ezzel egy ilyen szituációban, hogy a háztartások ellátása a lehető leghosszabb ideig stabil maradjon. Az Ofgem múlt héten küldött levelében nyilvánosságra hozott információkat először a The Times közölte.

Tíz brit háztartásból több mint nyolc használ gázt otthona fűtésére, és mindemellett ráadásul az elmúlt évben Nagy-Britanniában megtermelt villamos energia több mint 40 százaléka gázüzemű erőművekből származott. Ha egy esetleges ellátási vészhelyzet eléggé súlyossá válik ezen a télen, akkor ezek az erőművek és más nagy gázfelhasználók átmenetileg rákényszerülhetnek arra, hogy leálljanak, mondta Ofgem.

Tom Haddon, az Arcadis vezető tanácsadója szerint a súlyos hiány kialakulása lehetséges; azonban hozzátette, hogy ez nagyon valószínűtlen egyelőre. Elmondta, hogy a kormány azon ígérete, hogy a piac által meghatározott ártól függetlenül kiegészíti az emberek energiaszámláit, azt jelenti, hogy a szállítók továbbra is szállítani fogják a gázt a briteknek.

Haddon úr hozzátette, hogy az Egyesült Királyság számára rendelkezésre álló LNG kapacitás “még mindig fedez minket”, de figyelmeztetett hogy hatalmas áremelkedésekre lehet majd számítani.

Liz Truss a miniszterelnöki posztért folytatott kampánya során azt állította, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, nem lesznek új adók vagy energia felhasználásra vonatkozó korlátozás. Arra a kérdésre, hogy kizárhatja-e a felhasználásra vonatkozó korlát elrendelésének lehetőségét egy augusztusi rendezvényen, Truss így válaszolt: “Ezt kizárom.”

Rishi Sunak azonban azt mondta, hogy „semmit sem szabad kizárnunk”, miután a francia kormány figyelmeztetett, hogy lehet, hogy korlátozni kell majd az energia felhasználást, és felszólította a cégvezetőket, hogy tegyenek lépéseket a fogyasztás visszaszorítása érdekében. Gavin Barwell, Theresa May volt kabinetfőnöke azt mondta, hogy Truss „őrült”, ha ilyen kijelentést mer tenni.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után