A brit kormány a legnyitottabb és leginkább átlátható a világon, a hivatalos adatok elérhetőségének tekintetében, a nemzetközi statisztikák szerint.

David-Cameron

„Az ország előtt, még így is hosszú út áll, mielőtt elmondhatóvá válna, hogy a kormány teljes mértékben nyitott.” – tette hozzá Sir Tim Berners, a statisztikákat elkészítő cég tulajdonosa.

Összesen 86 országot vettek górcső alá, hogy mennyire egyszerűen elemezhetőek és hozzáférhetők a kormányok által közzétett adatok.

A listában, melynek első helyezettje Nagy-Britannia lett, a második helyen az USA, a harmadikon pedig Svédország végzett.

A World Wide Web Foundation, melyet a fentebb említett úr alapított 2009-ben, sok kormányt megvádolt, hogy megszegik ígéreteiket, miszerint mindenki által elérhetővé teszik a hivatalos adatokat. A vizsgált országok több, mint 90%-ában azok az adatok, amik segítettek volna csökkenteni a korrupciót és javítani a kormány által nyújtott szolgáltatásokat, az egyszerű állampolgárok számára nem voltak elérhetőek.

Kenya például 27 helyet esett vissza az elmúlt időszakban a 22-ik helyről, egészen a 49-ikre. Magyarország jelenleg a lista 33-ik helyén található.

kormányok átláthatósága

Bár a lista élén végzett, azért Nagy-Britanniában is van még mit javítani. Az egyik dolog például, amiben a britek el vannak maradva, a címek nyilvánossága. Azt gondolná az ember, hogy az irányítószámok a nyílt struktúra részét képzik, pedig nem.

Az átláthatóság azonban nem ugyanaz, mint az elszámoltathatóság.

„Nagy különbség van aközött, hogy nehezen értelmezhető adatok sokaságát tárjuk a közönség elé, vagy pedig nyílt, könnyen értelmezhető, hasznos adatokat teszünk közzé, ami ténylegesen segíthet adott problémák megfejtésében és megoldásában.” – nyilatkozta Meg Hiller.

Egyre több szolgáltatás érhető el csak az interneten keresztül, ami egyfelől modernizálja az ügymenetet, másfelől tágítja a rést az interneten nevelkedett fiatalság, és az idősebb korosztály közt.

Mindentől függetlenül Nagy-Britannia tényleg jóval nyíltabb és átláthatóbb sok más országnál, a digitális forradalom pedig egy új korszak hajnala, melyben a kormányok átláthatósága és elszámoltathatósága az eddiginél jobban megvalósulhat.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-30883472