Nagy-Britannia területén a házak átlagos értéke 8.5%-kal emelkedett az idei év során, jelentette be a Halifax.

IMG_1348-e1362316383212

A több, mint 8%-os növekedés fontban mérve házanként átlagosan 16,000 fontos emelkedést jelent. A lakáshitelekkel foglalkozó cég a felmérést saját adatbázisa alapján készítette el és hozta nyilvánosságra. A jogalkotók figyelmeztettek a veszélyre, mely szerint egy „ingatlanbuborék” van kialakulóban.

Az ingatlanok árai Greenwich és Dél-kelet London környékén nőttek meg a legnagyobb mértékben, ahol csaknem 25%-kal drágultak az árak.

A Halifax saját elemzése alapján a brit házak jelenlegi átlagos értéke 209,428 fontra ugrott, de ez az adat más cégek elemzéseiben egy kicsit eltérhet. Az elemzésből az is kiderül, hogy a 10 olyan helyből, ahol a legnagyobb mértékben emelkedtek az árak, 9 Londonban található. Az egyetlen hely a 10-es toplistán, ami nem Londonban van, az a Nyugat Sussexben található Crawley.

Anglia déli részein kívül Sheffield volt az a hely, ahol az ingatlanok ára a legnagyobb mértékben (13.7%) emelkedett.

halifax házárak

A gazdaság növekedésének beindulása, a foglalkoztatottság növekedése és az alacsony hitelkamatok alaposan megemelték az ingatlanok iránti keresletet. Ezzel szemben a kínálati oldalon pedig továbbra is hiány tapasztalható. Ebből egyenesen következik, hogy a túlkereslet miatt a házak árai rohamos ütemben emelkednek.

A lista másik végén Anglia északi részei, Wales és Skócia találhatók. A házárak Bury környékén például 4.8%-ot estek. Az adatok szerint a házárak növekedési üteme az utóbbi hónapokban egyre lassul. A kormány szerint a Nemzeti Banknak megvannak az eszközei az ingatlanok értékének kontrollálásához.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/30610781