Brexit: Fordul a kocka, elég képviselő gyűlt össze a kilépés végkimenetelének megváltoztatásához 1

A lázadó tory képviselők jelenleg elegendő támogatottsággal rendelkeznek, hogy arra kényszerítsék Theresa Mayt, hogy az EU egységes, belső piacán maradjon az ország.

Brexit: Fordul a kocka, elég képviselő gyűlt össze a kilépés végkimenetelének megváltoztatásához 3

A konzervatívok elmondták a „The Independentnek”, hogy már elegendő képviselő egyetért abban, hogy az egységes piacon érdemes maradni a Brexit után, persze csak ha a Munkáspárt is egyetért.

Ezzel ellentétben Jeremy Corbyn döntése, mi szerint kedden nem fogják támogatni az indítványt a Lordok Házában, már kritikus hangokra talált a Munkáspárt képviselői körében. Ezzel megelőzik, hogy az Alsóházban elfogadásra kerüljön. Mr. Corbynt figyelmeztették, hogy komoly belső konfliktusokat kockáztat, ráadásul az EU pártiak szerint tiszta lehetőséget dob el, hogy megverje Theresa Mayt.

Egy tory vezető, Julian Smith már elmondta a miniszterelnöknek, hogy nincs elegendő támogatottsága az Alsóházban ahhoz, hogy vereséget mérjen a lázadó indítványokra, amik a Vámunióban tartanák az országot.

Tory lázadók, akik azonos véleményen vannak a Munkáspárttal, igyekeznek Theresa Mayt afelé terelni, hogy bent maradjon az ország az EEA-ben (European Economic Area) és az EFTA-ban (European Free Trade Association). Ezek a zárt piachoz engednének hozzáférést.

Akár 15 konzervatív is úgy vélekedhet, hogy így a legjobb az ország számára, de nem érzik úgy, hogy ez a ’16-os referendum elárulása lenne.

Egy idős konzervatív elárulta a „The Independentnek”, hogy már rendelkeznek a megfelelő támogatottsággal, de nagyon sok múlik az indítvány megfogalmazásán. Ez sokkal nehezebb, mint szimplán egy indítványt beadni, mert határozottak voltunk az egységes piacot illetően.

Egyre többen gondolják úgy közülünk, hogy ez a helyes út.

Egy szavazás már elbukott hasonló témakörben decemberben az Alsóházban, de a képviselők szerint azóta már sokat változott a helyzet.

Egy másik konzervatív lázadó elmondta a „The Independentnek”: „Többen vagyunk most, mint decemberben. Legalább 15-en egyetértünk abban, hogy így kellene kilépnünk.”

A volt kancellár, Ken Clarke decemberben támogatta az egységes piacot, Anna Soubryval együtt, valamint Nicky Morgan, Antoinette Sandbach, Jeremy Lefroy, Paul Masterton és Dominic Grieve is az EEA/EFTA út mellett érvelt azóta.

Mások, akik szimplán csak elejtett kommentekkel sugallták, hogy hasonló véleményen vannak, szintén ide sorolhatók. Név szerint  Caroline Spelman, Heidi Allen, James Cartlidge, Kevin Hollinrake, John Stevenson és még a lista nem teljes.

Az EEA/EFTA irány azt is lehetővé tenné, hogy az Európai Bíróság döntési jogát elkerüljék, de el kellene fogadni a négy szabadságjogot.

A tory lázadók azonban vitatják, hogy több hatalommal rendelkezne ezáltal Britannia a bevándorlást illetően. Pedig ez a fő motiváció a távozást illetően.

A volt konzervatív miniszter Stephen Hammond szerint lehetséges és érdemes konzultálni az új szabályozásról, mielőtt megérkezne.

A másik ok, amiért ezt támogatja, az EEA referenciafeltételeiben keresendő, ugyanis számos eltérés található benne.

A következő lehetőség, hogy a fent emlegetett útra tereljék a kormányt, az kedden lesz, amikor is az indítványról szavaznak, amelyet az EU-ból való kilépést illetően kezdeményezett Waheed Ali, a Munkáspárt főrendi tagja, a Lordok Házában.

A maradást pártoló munkáspárti képviselők a Lordok Házába szeretnék eljuttatni az indítványt, így összeállhatnának a tory lázadókkal az Alsóházban és megelőzhetnék, hogy a kormány megfordítsa, hasonlóan a többi Brexit indítványhoz.

De a Munkáspárt forrásai a Lordok Házából megerősítették, hogy Alli indítványa nem rendelkezik a párt teljes támogatásával, sőt a párt szerint el sem jut az Alsóházba.

Az alsóházi forrása a Munkáspártnak kijelentette, hogy az EEA/EFTA modell az, amelyet követnünk kellene.

„25 éve igen, valóban jól jött ki Norvégiának, de más időket és országot írunk, és nem vagyunk meggyőzve arról, hogy ez a helyes irány.”

Lord Alli vállalkozó szerint a Munkáspárt hozzáállása totálisan értelmetlen. Nem hiszi, hogy az országnak szüksége van ezekre a vélt támaszokra.

Kiemelte, hogy az ajánlatát a Cobra sör alapítója, Lord Bilimoria, több felsőrendi, mint Baroness Verma, vagy Baroness McGregor-Smith, a Mitie csoport volt vezérigazgatója is támogatja. „Business háttérrel rendelkezünk.”

A főrendi folytatta: „A toryk és a Munkáspárt az első sorban megegyező véleményen van, mi szerint nem tudnak egyértelmű döntést hozni az EU-val kapcsolatban, mert féltik a politikai egyensúlyt.

„Jeremy Corbynnak döntést kell hozni a helyzetünkről az EU-t illetően. A munkáspártiak az EU mellett vannak, és ha fény derül a pozíciójára, illetve álláspontjára, akkor látni fogják, hogy korrigálásra szorul.”

„Azt szeretnék, hogy oda vezesse az ügyet, hogy megmaradjon egy erős kapcsolat az EU-val. Sarkára kell állnia és képviselnie ezeket a hangokat és embereket.”

Egy munkáspárti képviselő, aki szintén szeretné, ha a pártja vezetősége támogatná Mr. Alli ajánlatát, a következőket mondta: „Ha ezt nem teszik meg, hatalmas balhé lesz. A munkáspárti főrendiek hatalmas nyomás alatt lesznek a lázadók jóvoltából.”

„A vezetőségnek őszintének kell lennie a tagokkal, és elismerni, hogy eldobnak egye lehetőséget, amivel megakadályozhatnák a kormány Brexit terveit, és biztosíthatnák az egységes piacot.”

Ha Mr. Alli indítványa vereséget szenved kedden, és sosem jut el az Alsóházba, a tory lázadók elkészítik a sajátjukat.

Egy kormányszóvivő így nyilatkozott a helyzetről: „A referendum egy szavazás volt, melynek tétje a határaink feletti kontroll volt, valamint jogok és pénz. Az EEA-ben maradás automatikus elfogadását jelentené az új EU-s törvénykezéseknek, mindenféle beleszólás nélkül. És persze szabad mozgást jelentene továbbra is.

„Ahogy a miniszterelnök többször is kijelentette, egy előre megbeszélt megállapodást szeretnénk az ország számára, amely a referendumot képviseli. Egy bátor és széleskörű gazdasági partnerséget alkotunk, a lehető legtöbb illetékmentes kereskedelemmel az európai szomszédaink számára.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás