Több, mint 100 élelmiszeripari cég szorulhat ki a brit piacról, a vásárlók megszerzéséért és megtartásáért vívott kiélezett küzdelemben.

Supermarket

A legfrissebb adatok szerint jelenleg több vállalat van pénzügyi válságban, az élelmiszeriparban, mint bármely más szektorban, ugyanis a számuk 2014 utolsó harmadában csaknem a duplájára emelkedett.

A jelek szerint nem csak az élelmiszer gyártók, de a kiskereskedők közt is számos vállalkozás van, amely pénzügyi gondokkal küzd. A jelentés szerint ugyanis jelenleg több, mint 4500 élelmiszer kiskereskedő van anyagilag szorult helyzetben, az egy évvel ezelőtti, kevesebb, mint 2900-hoz képest. A súlyos pénzügyi gondokkal küzdő cégek száma is csak nem duplájára emelkedett, mivel 2013 végén még 733 ilyen cég volt, 2014 végére azonban a számuk 1410-re emelkedett.

Az anyagi nehézségek a kisebb cégeket érintik főleg. A pénzügyi gondokkal küzdő kiskereskedők száma 61%-kal, a kisebb gyártóké 113%-kal emelkedett a tavalyi év utolsó harmadában.

A probléma egyik forrása, hogy méretükből fakadólag a nagyobb áruházláncok nagyobb kedvezményeket és alacsonyabb árakat engedhetnek meg maguknak.

sainsbury-supermarket

„Amennyiben a nagy áruházláncok nem kezdenek el a gyártókkal, a gyártók számára is kedvezőbb feltételeket biztosítani, úgy a jelenleg súlyos gondokkal küzdő 1410 vállalkozásból várhatóan több, mint 100 még az idei év vége előtt tönkre fog menni.” – jelentette ki Julie Palmer, a Begbies Traynor partnere.

Tekintve, hogy 3.6 millió ember dolgozik a brit élelmiszeriparban, az árháború okozta gazdasági és politikai kockázat nagyon felkapott téma lett a májusi választások előtt. Tovább rontja a helyzetet, hogy az Aldi és a Lidl fellendüléséből a brit termelőknek semmiféle hasznuk nem származott, mivel a két vállalat termékei a tengeren túlról érkeznek.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-30841416