Az EUs polgárok rengetegen elveszíthetik albérletüket a Brexit körüli bizonytalanság miatt 1

Az EU-s polgárok otthonaik elvesztéséhez is közel kerülhetnek, ha a kormány nem ismeri el a státuszukat a Brexit után, figyelmeztetett a főbérlők egy csoportja.

Az EUs polgárok rengetegen elveszíthetik albérletüket a Brexit körüli bizonytalanság miatt 3

A 2014-es bevándorlási törvény alapján minden EU-s polgár automatikusan felhatalmazást nyer arra, hogy ingatlant béreljen az országban. A Residential Landlords Association (RLA) szerint az EU-s polgárok 66 százaléka (az íreket kivéve) bérelt ingatlanokban lakik manapság.

Az RLA továbbá azt is kijelentette, hogy a megállapodás nélküli Brexit valószínűbb, mint valaha. A főbérlők és az albérlők számára felvilágosításra lesz szükség az ügyben.

A csoport figyelmeztetett, hogy hivatalos tanács nélkül a főbérlők nem fogják tudni, hogy megújíthatják-e a szerződéseket. Ebből kifolyólag sokan lehetnek olyanok, akik ebben az esetben valami szankciótól vagy büntetéstől tartva inkább igyekeznek majd megszabadulni EU-s albérlőiktől, akár volt velük gond, akár nem.

Egy levelet is írtak Dominic Raab Brexitért felelős titkárnak, ezzel is sürgetve az ügyet. A bérlés folytonosságát szeretnék ezzel biztosítani, egy megállapodás nélküli Brexit esetére is.

Az RLA stratégiai igazgatója David Smith a következőket mondta: „A főbérlők és az albérlők helyzetét sürgősen rendezni kell a Brexit után. Főleg ha nem lesz megállapodás. Enélkül és a jogok megváltozását jelző 18 hónapos figyelmeztetési időszak nélkül nem fogják tudni a főbérlők, hogy mit kell tenni. Minél hamarabb tisztázni kell ezt.”

Eközben Satbir Singh, a Joint Council for the Welfare of Immigrants vezetője kritizálta a kormányt a felfoghatatlan döntéséért, amivel elutasította az EU-s polgárok számára a letelepült státusz igénylését, amivel Brexit után is maradhattak volna az országban.

„Különösen az ellenséges légkör miatt lett volna ez fontos.”

Mr Singh szerint a JCWI által készített felmérés megmutatta, hogy a főbérlők nem fognak bonyolult ellenőrzéseket végezni, online formokat kitöltetni, vagy éppen forróvonalakat hívogatni, hogy kiderítsék az albérlő státuszát. Inkább kiadják valakinek, akinek van brit útlevele.

„A főbérlőktől nem lehet elvárni, hogy határőrként viselkedjenek. Ha erre kényszerítjük őket az játék a bevándorlók életével. Ennek véget kell vetni.”     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás   Forrás

Megosztás