A tavalyi év során az angol szobaárak és házárak végre már a politikusok körében is magas prioritású témává váltak. Igaz, hogy komoly változást hozó lépéseket egyelőre nem sikerült tenni, de a jó szándék talán már megvan. Az alapvető probléma az, hogy lépni kellene, mégpedig azonnal, ugyanis a bérleti díjak és az ingatlan árak kéz a kézben emelkednek olyan mértékben, hogy lassan az űrből is látható szabad szemmel.

new-homes

Emelkednek az angol szobaárak és az ingatlanok árai

A  Valuation Office Agency adatai szerint a londoni ingatlanok alsó 25%-ának átlagos bérleti díja elérte az 1000 fontot havonta. A szeptemberi adatok szerint az összes ingatlan átlagos bérleti díja pedig 1530 font volt havonta. Londonon belül a legdrágább helyek Kensington és Chelsea, ahol átlagosan 2879 fontot kérnek el egy havi lakbérért, a legolcsóbb (bár a fogalom létjogosultsága jelen esetben kétes) pedig Barking és Dagenham, ahol havonta átlagosan 873 fontba kerül egy ingatlan bérlése. Studio flat-et a belvárosban átlag 1019 fontért, míg a külvárosi részeken 740 fontért lehet bérelni.

angol ingatlanok árai
angol ingatlanok árai

A Nationwide Building Society legfrissebb adatai szerint Nagy-Britannia egész területén a házárak 7.2%-kal emelkedtek 2014-ben. Ez az adat azonban csak arra jó, hogy elfedje a régiónkénti különbségeket. Londonban ugyanis csaknem 18%-os volt az emelkedés, míg Wales területén mindössze 1.4%.

Mi a megoldás

Végtelenül egyszerű. Házakat kell építeni, méghozzá olyanokat, amiket egy átlag londoni megengedhet magának. A hivatalos adatok szerint várhatóan 800,000 új otthonra lesz szükség Londonban az elkövetkező 10 év során. Papíron 2011-től 2015-ig nagyjából 55,000 bérbe is adható otthonnak kell elkészülnie, de mint tudjuk, a valóságban sosem alakul minden a tervek szerint.

620-admirals-wharf

Sokan külföldi befektetők tőkéjét vonnák be nagyszabású építési tervekbe, akik soha nem fognak ilyen otthonokban élni, és csak profitszerzés céljából érdekeltek, így ez a megoldás jó eséllyel csak az árak további emelkedését idézné élő.

Jelenlegi nagyobb építkezések

  • Earl’s court: 7500 új otthon épül, amiből mindössze 760 esik az átlagos londoni áltál is „megfizethető” kategóriába
  • Battersea Power Station: 3500 új lakóhely, melynek 16%-a lesz „megfizethető”
  • Wood Wharf: itt egy új városnegyed épül, melynek a tervek szerint 25%-a lesz „megfizethető” árfekvésű
  • Shepherd’s Bush Market: 200 ingatlan épül
  • Tottenham: 10,000 új otthon építése zajlik, melyek közt vegyesen lesz bérelhető és megvásárolható ingatlan is
  • Mount Pleasant: az épülő 681 ingatlan 24%-a lesz megfizethető, ami egy 2 hálószobás lakás esetében £1,225-t jelent havonta
  • Convoys Wharf: 3500 új lakhely, 15% „megfizethető”
Wood Wharf tervek
Wood Wharf tervek

Mi várható 2015-ben

Az elemzők véleménye nagyjából egybehangzó, 4%-os emelkedést jósol az ingatlanok áraiban. Többen is arra spekulálnak, hogy a jegybanki alapkamat, ami az egyik fő befolyásoló tényezője a lakáshitelek törlesztő részleteinek, 0.5%-os rekord alacsony értéken fog maradni. Egy másik fontos tényező a bérek emelkedésének mértéke. Ha a bérek az inflációt meghaladó mértékben emelkednek, ahogyan tették azt az utóbbi hónapokban hosszú idő után először, az növelheti az ingatlanok iránti kereslet mértékét.

2015 házárak UK
2015 házárak UK

 

Egyelőre nem épül elegendő mennyiségű, alacsony árfekvésű otthon, az ország lakossága túl gyorsan nő, a fizetések és a gazdaság kezd beindulni, a törlesztő részletek pedig alacsonyan maradnak a banki kamatok hasonlóan alacsony szintje miatt, így lassuló ütemű, de további áremelkedés várható a brit ingatlanpiacon.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-30422517, http://londonist.com/2014/12/london-news-review-2014-housing.php