A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat annak ellenére döntött a bezárások mellett, hogy a karácsonyi forgalma jó volt.

tesco

A brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal, bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított évet tud maga mögött. Többek közt ennek is tudható be, hogy a Tesco 43 áruházát zárja be Nagy-Britanniában.

A tavalyi már a második év volt, melyet mínuszban zárt a vállalat. 2014 annak ellenére sem sikerült jól a Tesco-nak, hogy az Egyesült Királyságban 3300 üzletet működtető hálózata jobban zárta a vártánál a karácsonyi vásárlási szezont. Sajnos egész évben alatta teljesített a 2013-as adatoknak.

A tavaly szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett fordulat jegyében a cég január 8-án bejelentette, bezárja 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új nagyáruház építési terveit. Lewis egyik interjújában azt mondta, tisztában van azzal, hogy kemény lépéseket kell tennie, hogy a helyzettel szembenézzenek.

Az cég áraknak is odacsap, agresszív árháborút kezdeményez, hogy felvegye a versenyt a konkurens bolthálózatokkal. A vásárlók akár 25 százalékkal olcsóbban is megkaphatják a 380 élelmiszeripari termék, köztük Hovis, Coca-Cola, Marmite és Tetley termékeit a Tescoban.

Tesco-WORK-027

A cég emellett kész arra, hogy teljesen átalakítsa a vállalati gazdálkodását.  Ennek jegyében megszünteti a vállalati nyugdíjrendszerét is, amivel várhatóan 250 millió fontot tud majd spórolni, és 30 százalékkal csökkenti az általános költségeit. A Tesco megerősítette, hogy eladja két márkáját, a Tesco Broadbandet és az online szórakoztató szolgáltatást, a Blinkboxot a TalkTalknak, és tavaly év végén a részvényesek is hoppon maradtak, mivel nem kaptak osztalékot. A Londoni Értéktőzsdén közzétett intézkedési tervben külföldi boltbezárások tervei nem szerepelnek.

Az elemzők óvatosságra és kivárásra intenek a Tesco-val kapcsolatban. A rosszabb adatokat a reálkereset nagy-britanniai csökkenése is okozhatta, ami egy változó trend esetén akár meg is fordulhat, viszont tény, hogy a bezárt üzletek célközönségére például az Aldi vagy Lidl üzletei rárepülhetnek.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-30712762