10 dolog, ami más és igazán idegesítő az Egyesült Királyságban Magyarországhoz képest, amikhez hozzá kellett szoknom 1

Az Egyesült Királyságba költözés nagy kaland és kihívás is egyben elég sok szempontból. Számos dolog van, ami különbözik Magyarországtól, és ezek közül néhány igazán idegesítő tud lenni, főleg az elején. Az alábbiakban összegyűjtöttem 10 dolgot, amihez nekem is hozzá kellett szoknom, amikor ideköltöztem.

10 dolog, ami más és igazán idegesítő az Egyesült Királyságban Magyarországhoz képest, amikhez hozzá kellett szoknom 3

1. Vezetés a bal oldalon

Az egyik legszembetűnőbb különbség az Egyesült Királyságban a közlekedés. Az autók a bal oldalon közlekednek, ami elsőre nagyon zavaró és szokatlan lehet. Ezen kívül a kormány is az autók jobb oldalán van, ami a vezetési stílust is megváltoztatja. Az úttesten való átkelésnél mindig balra kell nézni először, és a közlekedési szabályok is eltérnek a magyarországitól. Az autópályák zsúfoltsága és a gyakori forgalmi dugók is bosszantóak lehetnek.

2. Angol konnektorok és csatlakozók

Az angol konnektorok háromágúak, ami azt jelenti, hogy minden elektronikus eszközhöz adapterre van szükség, ha Magyarországról hoztuk őket. Ez elsőre bosszantó lehet, de idővel megszokható.

3. Zárak és ajtók

A bejárati ajtók zárjai is másképp működnek. Sok helyen kulccsal lehet csak nyitni és zárni az ajtókat, akár belülről is, ami szokatlan lehet, ha Magyarországon automata zárakkal szoktunk meg.

4. Időjárás

Az Egyesült Királyság időjárása híresen változékony és gyakran esős. Míg Magyarországon a nyár meleg és napos, az Egyesült Királyságban a nyári hónapok is gyakran esősek és hűvösek lehetnek. Az állandó esernyő cipelés és a gyakori esőzésekhez való alkalmazkodás időbe telt.

5. Fürdőszoba csaptelepek

Sok brit fürdőszobában külön hideg és meleg vizes csap van, ami a kézmosást és a mosdókagyló használatát bonyolítja. Magyarországon megszoktuk az egykaros csapokat, amelyek sokkal kényelmesebbek.

6. Szabványos levélméret

A postai szabványok is eltérőek. Az Egyesült Királyságban a levélborítékok és papírméretek nem mindig egyeznek a Magyarországon megszokott A4-es mérettel, ami különösen bosszantó lehet, ha iratokat vagy hivatalos dokumentumokat kell küldeni.

7. Nyitvatartási idők

A boltok és üzletek nyitvatartási ideje is más. Sok üzlet korán bezár, különösen vidéken, és vasárnap is gyakran rövidített nyitvatartással üzemelnek. Magyarországon sokszor megszoktuk a hosszabb nyitvatartást és a hétvégi vásárlási lehetőségeket.

8. Tejes tea és az ötórai tea hagyománya

Az angolok tejet tesznek a teába, ami elsőre furcsa és talán nem is olyan ízletes számunkra. Az ötórai tea hagyománya szintén szokatlan lehet, különösen, ha Magyarországról érkeztünk, ahol a teázás nem ennyire központi eleme a mindennapi életnek.

9. Étkezési szokások

Az étkezési szokások is jelentősen különböznek. Az Egyesült Királyságban a reggeli gyakran tartalmaz sült ételeket, mint például bacon, tojás és kolbász, míg Magyarországon a reggeli könnyebb, például péksütemények vagy szendvicsek. Az ebéd is gyakran hideg étel, míg Magyarországon a meleg ebéd a megszokott.

10. Egészségügyi rendszer

Az Egyesült Királyságban az NHS (National Health Service) biztosítja az egészségügyi ellátást, ami eltér a magyar rendszertől. Az orvosi időpontokhoz hosszabb várakozási időkkel kell számolni, és a háziorvosi rendszer is különbözik. Az orvosok gyakran túlterheltek, és nehéz időpontot kapni, ami frusztráló lehet.

Következtetés

Ezek a különbségek elsőre idegesítőek és szokatlanok lehetnek, de idővel hozzá lehet szokni mindegyikhez. Az új környezethez való alkalmazkodás része az új dolgok megismerése és elfogadása. Az Egyesült Királyságban élni számos előnnyel jár, és ezek a kis különbségek végül hozzájárulnak ahhoz, hogy gazdagabb és sokszínűbb tapasztalatokat szerezzünk. A megszokás időt vesz igénybe, de végül ezek a dolgok is természetessé válnak, és talán még hiányozni is fognak, ha valaha visszatérünk Magyarországra.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után