Pete Péter az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék vezetője szerint a hazai közgazdász képzés jövője eddig soha nem mért mélypontig csúszhat le, köszönhetően a növekvő emigrációnak, amelyért a jelenlegi politikai felfogást lehet felelőssé tenni.

kivándorlás hunglia

2011-ben körülbelül 50-60 ezer ember ment külföldre munkát vállalni. A 2014-es év utolsó negyedéves statisztikája szerint tavaly már 111 ezer magyar ment el Magyarországról külföldre szerencsét próbálni. Ennek elsődleges oka természetesen a magyar munkabérhez viszonyított körülbelül négyszer magasabb fizetés.

Ezt megerősítő tényként közli az EuWorks ügyvezetője Tanay Marcell, hogy a náluk külföldi munkára jelentkezők átlagéletkora 25-35 év közé tehető be. Nagyrészük humán területen végzett és egyértelműen a magasabb fizetésért vállal külföldön munkát.

Pete Péter szerint a külföldi oktatás nem minden esetben minőségibb a magyar oktatási rendszernél, lehet, hogy többet ér az alapszakos képzés, de a későbbiekben ugyanolyan rögös út vár az emberre a mesterszak elvégzéséig, akárcsak Magyarországon.
A tanszékvezető szerint a gimnáziumban végzett diákok 50-60 %-a érdeklődik külföldi egyetemek iránt.

Elmondása szerint van olyan gimnázium, ahol a közgazdaság orientált diákok 95 %-a külföldi egyetemen szeretne továbbtanulni. Úgy gondolja az elmúlt évekhez képest, egyre kevesebb lesz a jövőben a felsőoktatásban részesülő diákok száma Magyarországon.

Amennyiben folytatódik az értelmiségi diákok külföldi egyetemeken való továbbtanulása, valamint nem változik a nyugat-kelet bérarány, úgy valószínűleg sanyarú gazdasági és társadalmi időszak elé néz a magyar társadalom. A történelemben számos példa igazolja, hogy több magyar által külföldön fejlesztett találmány nagyot lendített az aktuális ország gazdaságán.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://kulfoldremennek.hu/munka/228-20-diakbol-19-kulfoldon-tervezi-a-tovabbtanulast-emellett-ujabb-tortenelmi-csucson-a-kivandorlas

Jakab Norbert