Theresa May "könyörög" az EUs állampolgároknak, hogy ne menjenek el a Brexit után 1

A brit miniszterelnök hirtelen egészen más hangnemben kezdett beszélni az EUs állampolgárokhoz, akik a királyság területén élnek. Most, hogy a hiányunk egyre nyilvánvalóbb, és a tárgyalásokon sem lehet már bennünket mint ütőkártyát használni, hirtelen fontosabbak lettünk.

Theresa May "könyörög" az EUs állampolgároknak, hogy ne menjenek el a Brexit után 3

May végre észrevette, hogy mekkora feszültséget és stresszt okoz a Brexit körüli mizéria azoknak, akik Nagy-Britanniában próbálnak letelepedni. Azt mondta legutóbbi beszédében, hogy nagyon örül, hogy a múlt héten az EU-val kötött megállapodás megvédi majd a jogaikat.

„Nagyra értékelem mindazt a hozzájárulást és erőfeszítést, amit tesztek, gazdagítva és erősítve ezzel a gazdaságunkat, kultúránkat és társadalmunkat. Tudom, hogy az országunk szegényebb lenne, ha elmennétek ezért azt akarom, hogy maradjatok.” – írta egy nyílt levelében a brit miniszterelnök.

Megígérte az EUs polgároknak, így nekünk, angliai magyaroknak is, hogy a jogaink, amelyek megvédenek bennünket a kitoloncolástól és minden egyéb negatív megkülönböztetéstől, törvénybe lesznek foglalva. Ez pedig akkor fog megtörténni, amikor sikerül az EU-val folytatott tárgyalások végére érni. Az Európai Bíróságnak pedig még a kilépést követően nyolc évig beleszólása lesz az EU polgárokat érintő ilyen témájú ügyekbe. May azt is elmondta, hogy a letelepedett (Settled) státusz megszerzése nem fog többe kerülni, mint egy útlevél, ami jelenleg egy felnőtt számára £72.50-be kerül.

Theresa May "könyörög" az EUs állampolgároknak, hogy ne menjenek el a Brexit után 4
„Tehát most az égvilágon semmit sem kell csinálnotok. Nyugodtan hátra dőlhettek annak abban a megnyugtató tudatban, hogy egy részletes megállapodás van az asztalunkon arról, hogy az EU és Nagy-Britannia miként tervezi megőrizni a jogaitokat, és természetesen ezzel együtt az EUs tagállamokban élő brit polgárokét is. Biztosítjuk, hogy a megállapodás a polgárok érdekét szolgálja elsősorban. Ez az amit korábban megígértem és továbbra is ez lesz az elsődleges szempont. Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok.” – Theresa May.

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a szigetországban élő EU polgárok továbbra ugyanúgy élhetnek, tanulhatnak és dolgozhatnak majd, mint ahogy a jelenlegi EU törvények lehetővé teszik azt. A megállapodás azokat is megvédi, akik csak a kilépés után válnak majd jogosulttá az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. Sőt a családtagok (szülők, nagyszülők, gyerekek, unokák, férjek, feleségek) is jogosultak lesznek arra, hogy csatlakozzanak a kint élő rokonokhoz. Hogy ez mennyiben fogja módosítani az elköltözést fontolgatók hozzáállását, az egyelőre rejtély.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás