Így változik a minimálbér 2019-től Nagy-Britanniában, ami több mint 2 millió dolgozót érint

0

Több, mint kétmillió alkalmazott számára jelent majd fizetésemelést, mikor 2019 áprilisában a National Living Wage, vagyis a minimálbér újra emelkedni fog, ráadásul igen nagy arányban.

Az új minimálbér £8.21 lesz óránként, ami a mostani £7.83-hoz képest 38p emelést jelent, ami azt jelenti, hogy 4.9%-ot emelkedik az óránkénti kereste mindazoknak, akik 25 évesek elmúltak az országban és eddig £7.83-at kerestek.

A 16és 24 év közöttiek minimális fizetése szintén emelkedni fog, továbbá emelésre számíthatnak a gyakornoki fizetésért dolgozók is. Az új minimális órabéreket Philip Hammond pénzügyminiszter jelentette be nemrégiben, amikor a legújabb 2019-es költségvetési tervekről számolt be.

Theresa May, brit miniszterelnök nem sokkal korábban azt nyilatkozta egyik beszédében, hogy a megszorító intézkedések ideje lejárt, és hogy „egy évtizeddel a nagy pénzügyi világválság után az embereknek tudniuk kell, hogy a megszorításoknak, amik emiatt voltak, végre vége, és a kemény munkájuknak most már meglesz a gyümölcse.”

A munkaerőpiacon a hiány egyre nagyobb számos szektorban, azonban ennek ellenére mégsem emelkednek a fizetések olyan ütemben, mint azt várnánk. A miniszterelnöktől sokan azt várják, hogy a minimálbért mielőbb tornázza fel £10 fölé, hogy mindenki, akinek van munkája, biztonságban érezhesse magát, és szedje ráncba az ügynökségeknek dolgozók és a nulla órás szerződéssel rendelkezők helyzetét.

Bár a 38p emelés nem rossz, a Nemzeti létminimumtól még mindig elmarad, ami £8.75 az országban, kivétel London, ahol £10.20. Ez a cégek által önként választható, egy szakértő szervezet által kiszámolt összeg, ami ahhoz szükséges, hogy a dolgozók elfogadható életszínvonalat tudjanak belőle fenntartani maguknak és családjuknak. Már több ezer nagyobb cég vállalja, hogy legalább ennyit mindenkinek kifizet.

A jelenlegi minimálbér, ami a 25 évet betöltöttekre vonatkozik, £7.83 óránként, a többi korosztályra vonatkozó minimálbéreket pedig itt lehet megtalálni.

2019-től pedig várhatóan így alakulnak majd az új minimálbérek a többi korosztály számára:

  • 21-24 évesek: £7.70 óránként
  • 18-20 évesek: £6.15 óránként
  • 18 év alattiak: £4.35 óránként
  • Gyakornokok: £3.90 óránként

A becslések szerint ez durván 2.4 millió ember számára fog egy egészséges fizetésemelést jelenteni. Az emelés egy teljes munkaidőbe dolgozó alkalmazott számára heti 15 font extrát, havi szinten pedig durván 65 font többletet fog eredményezni.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: