Megvan a Brexit szavazás eredménye: Theresa May hatalmas vereséget szenvedett, akár a kilépés is elmaradhat 1

Theresa May Brexit tervezete óriási vereséget szenvedett a brit parlamentbe a tegnap esti szavazás során, miután a képviselők hatalmas többséggel ellene szavaztak. Összesen 230 szavazat volt a különbség a nemmel szavazók javára.

Megvan a Brexit szavazás eredménye: Theresa May hatalmas vereséget szenvedett, akár a kilépés is elmaradhat 3

Nem kevesebb, mint 118 képviselő a saját pártjából is a miniszterelnök ellen fordult a sorsdöntő szavazáson, Theresa May minden próbálkozása ellenére. A miniszterelnök a szavazás előtti beszédében még arra próbálta figyelmeztetni a képviselőket, hogy tegyenek érte, hogy elkerülje az ország a „bizonytalanságot és a megállapodás nélküli kilépés valós veszélyét”.

Ms May az eredményt követően egyből bejelentette, hogy a kormánya ellen lehetőséget ad egy újab bizalmatlansági szavazásra a szerdai nap folyamán, ahol eldől, hogy a parlamenti képviselők akarják-e, hogy megtartsa a miniszterelnöki pozícióját a szavazás végeredményének tükrében. Ez azt is jeleneti egyben, hogy adott esetben a káoszt tovább fokozhatja, hogy új választásokat írnak ki rövid időn belül.

May azt nyilatkozta, hogy a dolgok jelen állása szerint a Brexit egyelőre az eredeti tervek szerint halad tovább, de tárgyalóasztal mellé ül a parlament magasabb rangú tisztségviselőivel, hogy megvitassák közösen a hogyan tovább kérdését. A miniszterelnök azt mondta, hogy mielőtt visszatérne Brüsszelbe, hogy az EU-s vezetőkkel a friss eredmények tükrében újra elbeszélgessenek, szeretné tisztán látni, hogy mik azok az elképzelések, amiket a parlament többsége támogat.

Az ellenzékkel tervezett közös megbeszélés azonban sokak szerint nem fog eredményre vezetni, ugyanis a írek szerint nagyon megosztott a parlament annak tekintetében, hogy mi is történjen most, hogy May Brexitje megbukott. A miniszterek egyik fele ugyanis azt szeretné, hogy a miniszterelnök folytassa a harcot és próbálja meg valahogy végig vinni a tervét, sokan viszont azt akarják, hogy kössön valamiféle kompromisszumot az ellenzékkel, hogy a krízis megoldódjon.

A miniszterelnök tervezetét összesen 202-en támogatták, és 432-en utasították el, ami a történelem legnagyobb arányú veresége. A DUP párt, akivel a konzervatívok jelenleg koalícióban vannak, de a szavazáson szintén May Brexitje ellen szavaztak, időközben egy közleményben már jelezték, hogy a bizalmatlansági szavazáson azért támogatni fogják a miniszterelnököt, ami sokat javít az esélyein, hogy a kormány hatalmon maradhasson, és ne kelljen azonnal új választásokat kiírni.

„Tekintve, hogy nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban eredményeket érjünk el, azokra a javaslatokra kell koncentrálnunk, amiknek van létjogosultsága a tárgyalóasztalnál, és a parlamentben is elegen támogatják. Amennyiben a parlamentben a közös tárgyalásokon sikerül ilyen opciókat találnunk, úgy a kormány ezeket az EU elé fogja tárni.” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Megvan a Brexit szavazás eredménye: Theresa May hatalmas vereséget szenvedett, akár a kilépés is elmaradhat 4

Eközben az Európai Tanács elnöke arra bíztatta az EU-s politikusokat, hogy támogassák a Brexit elvetését és a maradás ötletét. Donald Tusk pedig ezt nyilatkozta: „ha már a megállapodás nem fog megvalósulni, a megállapodás nélküli kilépést pedig senki nem akarja, akkor kinek lesz végre annyi bátorsága, hogy kimondja, hogy mi az egyetlen megoldás…”.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker is felszólalt, és üzent a brit kormánynak, hogy az idő hamarosan lejár, és „arra kéri az Egyesült Királyságot, hogy tisztázza a szándékait, amilyen hamar csak lehet”.             Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás