Hol alapítanál családot, Angliában vagy Magyarországon? – a kint élő magyarok válaszoltak

0

A családalapítás sokak szerint talán az életünk legnagyobb vállalkozása. Hiszen, onnantól kezdve, hogy gyerekünk születik, már az ő sorsáért is mi felelünk. Felelősséggel tartozunk az egészségi állapotáért, azért, hogy milyen értékrendet sajátít el, hogy hogyan látja a világot és hogyan tud majd benne érvényesülni és még sorolhatnánk. Mi, Angliában élő magyarok esetében az előbbieken felül az a kérdés is felmerül, ha eljön az ideje, hol neveljük majd fel a gyerekünket: itt vagy otthon? A Facebook csoportunkban feltett kérdésre (Te hol alapítanál/alapítottál családot: itt vagy Magyarországon, és miért?) számos válasz érkezett, amelyekből most levonjuk a következtetéseket.

family-bonding

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a túlnyomó többség az Egyesült Királyságban szeretne családot alapítani. Sokunk már meg is tette ezt és az állítások szerint, jobban élnek, mint otthon. Vannak olyanok is, akik az otthon alapított családjukkal költöztek ki azért, mert úgy ítélték meg, itt jobb feltételeket és körülményeket tudnak teremteni a gyerekeik számára. De miért is szeretnének a szigetországban élő magyarok angol honban családot alapítani? A válaszok alapján a következő négy szempont játszik fontos szerepet a kérdés eldöntésében:

Élhetőbb ország, magasabb életszínvonal

Nem állítunk valótlanságot, ha azt mondjuk, hogy túlnyomó többségünk azért húzta fel a vándor cipőt és jött el otthonról, mert úgy gondolta, hogy itt magasabb az életszínvonal, élhetőbb az ország. Ezért, ebből az következik, a család eltartását is könnyebbnek vélik azok, akik itt szeretnének letelepedni. A válaszadók között vannak olyan anyukák, akiknek csak a férjük dolgozik, ők pedig a gyerekneveléssel foglalkoznak, és a bevallásuk szerint, így is megvan mindenük, amire szükségük van, amit otthon nem tudnának megvalósítani:

„Nekem csak a párom dolgozik és Hála a Jó Istennek, boldogulunk és nem nélkülözünk, mint Magyarországon oly sokszor.”

„Nekünk négy gyermekünk van és sokkal jobban élünk, mint otthon. Megvan mindenünk, amire szükségünk van. Persze nem Londonban, Északon lakunk.”

Jobb szociális juttatások

A gyereknevelés szempontjából nem utolsó kérdés az sem, hogy mennyi anyagi támogatásra számíthat az anyuka az idő alatt, amíg nem tud vissza menni dolgozni a szülést követően. Azok, akiknek van tapasztalatuk a témában, úgy gondolják, hogy a brit szociális juttatások rendszere sokkal családbarátabb, mint az otthoni.

„Ha otthon marad a kismama, akkor is kap pénzt. Kilenc hónap után is.”

Jobb oktatási rendszer

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke a legjobb oktatásban részesüljön az anyagi helyzetükhöz mérten. A válaszadók túlnyomó többsége szerint, a brit oktatási rendszer sokkal lazább olyan értelemben, hogy nem terhelik túl a gyerekeket, akik emiatt nem szoronganak és van idejük arra is, hogy kikapcsolódjanak, pihenjenek az iskola után. Ezen kívül pedig, a tapasztalatok alapján, az itteni iskolákban inkább arra összpontosítanak a tanárok, hogy minden gyerek a saját képességeihez mérten fejlődjön, nem pedig ugyanabba a skatulyába próbálnak minden gyerkőcöt beleerőltetni.

„Itt is tanulnak, csak az a különbség, hogy lassabban, és szeretik, támogatják a gyerekeket. Mindenkinek van esélye, hogy azt csinálja majd, amit szeretne. Míg otthon leterheltek és stresszesek a gyerekek.”

Nagyobb lehetőségek

Szinte minden ide érkező magyar úgy gondolja, hogy Anglia a lehetőségek országa, és hogy itt könnyebben meg lehet valósítani a terveket, álmokat. Ezért nem utolsó szempont ez a családalapítás kérdésében sem. A válaszadók többsége szerint, Angliában a gyerekeik előtt is több a lehetőség, mint otthon.

family-life-header-parents-and-children-outside-900by490

„Itt (szeretnék családot alapítani — szerk.), mert itt sokkal több lehetősége lesz a gyermekemnek, mint amit magyarban valaha kaphatna.”

Bizonyára, sok szülőnek megfordul a fejében, hogy a gyerekeik hogyan fognak beilleszkedni egy új kultúrába, ill. hogyan fogják majd elsajátítani a tananyagot egy olyan nyelven, amit nem is beszélnek. A következő anyuka tapasztalatai szerint azonban, a gyerekeinek ezzel nem volt problémája, mivel ügyesen beilleszkedtek:

„Mi három gyerkőccel költöztünk ki egy éve. Az alapítás tehát, otthon történt, amit cseppet sem bánunk. Két lányunk otthoni iskolában kezdte. Most itt szépen eltanulgatnak és beelőzik a többieket. A legkisebb otthoni oviból rögtön az első osztály kellős közepén találta magát, de így egy év elteltével teljesen beolvadt, időnként szintén magasból néz le rájuk. Szeretnénk, ha itt ügyesen elvégeznék az iskolákat, utána kitaláljuk, merre tovább.”

Természetesen, ennél a szempontnál azt is figyelembe kell venni, hogy nem minden gyerek egyforma. Minden gyerek eltérő képességekkel és készségekkel rendelkezik, más-más önképpel. Sokaknál ilyenkor kulturális sokk is kialakulhat, de ebben sokat segíthet a családi háttér és az új környezet, az új iskola támogatása.

A válaszadók között néhányan sem Magyarországon, sem pedig az Egyesült Királyságban nem alapítanának családot. Szerintük, számos élhetőbb ország is létezik a Földön.

A véleményt nyilvánítók számának arányához képest alig érkezett olyan válasz, amely szerint otthon lenne érdemes családot alapítani, gyereket nevelni. Azok azonban, akik ezt a szempontot képviselik, úgy gondolják, hogy a gyereknevelésnél nem csak a jobb életkörülmények, a nagyobb lehetőségek, a jobb szociális juttatások a fontosak, hanem azok az értékek is, amelyeket a gyerek otthon ismerhet meg, sajátíthat el.

Egy válaszadó például, a hazai és az itteni gyerekneveléssel kapcsolatos szociális juttatást hasonította össze a tapasztalatai alapján:

„Itt sem sokkal könnyebb gyereket nevelni, főleg havi 500 egynéhány fontból. Aztán 9 hónap után mehetsz vissza, vagy maradsz otthon, de nem kapsz semmit. Ha viszont visszamész dolgozni, akkor neveli egy idegen a gyereket. Sok angol gyerek azt sem tudja, kik a szülei, csak a nanny-t ismeri.”

Egy másik válaszadó pedig úgy gondolja, hogy a hazai oktatási rendszer jobb, mint a brit:

„Az itteni általános iskolai és középsulis oktatásról ne is beszéljünk. Nincs buktatás. Ez mindent elmond róla…. Magyarországon szigorúbb és igenis, tanítanak és tanulsz is valamit, mert kötelező.

Néhányan a válaszadók közül azt írták, hogy egyáltalán nem szeretnének gyereket vállalni az életükben. Ennek a válaszuk alapján két oka van: 1) az életük gyerek nélkül is kerek, és boldog párkapcsolatban élnek így is; 2) nem szeretnék, ha a gyerekük egy olyan világban nőne fel, mint a miénk, amely rossz irányba halad. A témához itt szólhattok hozzá, a csoportunk hírfolyamában (ha még nem vagytok tagok csak csatlakozzatok és mi felveszünk).

A hozzászólások alapján talán, az is leszűrhető, hogy minden ember más helyzetből és körülmények közül érkezik az Egyesült Királyságba, ahol szintén mindenki eltérő körülmények között találja magát. Vannak, akik számára a magasabb életszínvonal játszik nagyobb szerepet a gyereknevelésnél, míg mások számára az a fontos, hogy a gyerekei otthon ismerjék meg a nemzetük kultúráját, értékeit, ill. hogy ugyanazt — az ideális esetben — önfeledt gyerekkort éljék meg, mint amit ők magyar honban. Ami biztos, az az, hogy az idők változnak, nekünk pedig az adott helyzetből — viszont előrelátóan — kell kihoznunk a legjobbat a gyereknevelés terén is.   Forrás:  Hunglia  Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

Az összes Nagy-Britanniában élő magyar facebook csoportja / HuNglia Facebook Oldal
Cikk Megosztása ismerősökkel:

Legolvasottabb Cikkek