Nagy változások történtek a dohányzás szabályozásában az Egyesült Királyságban. Például búcsút lehet mondani a 10 darabos dobozoknak, és a mentolos ciginek is. Sőt, a csomagolás sem a régi már. A változásokat még 2016 májusában jelentették be, de adtak egy évet a kereskedőknek arra, hogy igazodjanak a változásokhoz, és eladják a készleteket a kifutó termékekből.

Összeszedtük, hogy mi is változott májustól:

  • 10 darabos dobozok többet nem lesznek forgalomban
  • a házilag tekert cigibe való dohányt tartalmazó zacskók, amelyek kevesebbet tartalmaznak, mint 30g, szintén megszűnnek
  • mentolos cigit sem találunk már többet majd
  • néhány egyéb ízesített cigaretta és „tekerős cigi” dohány még ezek mellett illegális lesz
  • a dobozok designja egységes lesz, a márkától függetlenül, és a dohányzás hatásait bemutató képeken lesz a hangsúly
  • a legolcsóbb doboz cigaretta is 8.82 font lesz május 21-től.

A törvények célja, hogy alapjaiban átalakítsa a dohányáruk eladását, reklámozását és csomagolását. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy meggátolják a fiatalokat a cigizés elkezdésében, illetve, hogy a már dohányzókat leszokásra ösztönözzék.

Ennek hozadéka például az is, hogy a mentolos cigiket kivonják a forgalomból, és 2020 májusától egyenesen illegálisak lesznek. Amanda Sandford az Ash jótékonysági szervezettől azt mondta, abszolút mítosz az, hogy a mentolos cigaretta valamivel jobb a szervezetnek. „Bizonyított, hogy a mentolos változatok ellazítják a légutakat, az íz pedig tompítja a dohány erős ízét, ezáltal a fiatalok könnyebben tudják szívni” – magyarázta. Ilyen megfontolásból tiltanak be más ízesítéseket is, például a gyümölcsös, fűszeres, alkoholos, cukros, vagy vaníliás aromákat. A szabály azonban nem vonatkozik a vízipipába való dohányra, ott még lehetnek ízesített verziók.

345da41500000578-3598281-new_cigarette_packaging_laws_are_coming_into_force_tomorrow_whic-m-9_1463641618624

A dobozok pedig „egyenruhát” kaptak – márkától függetlenül az összes egy elég csúnya, drapp barna színt kapott. Minden doboznak ugyanaz a mérete, a formája, ugyanaz a betűtípus van rajtuk, és mindenfajta logó szigorúan tilos. Ezen felül az eddiginél sokkal nagyobb egészségügyi figyelmeztetések vannak rajtuk, most már a felület 65%-át teszik majd ki. Május 20-ig minden boltnak meg kellett szabadulnia az olyan dobozoktól, amelyeken még a régi csomagolás van.

A 10-es csomagolástól is végleg el kell búcsúzni, a kereskedők nagy része már eladta a készleteit belőle. Ez vonatkozik a már említett 30g-nál kisebb dohányzacskókra is. Ezektől az intézkedésektől azt várják, hogy mivel így megszűnnek a cigizés olcsóbb verziói, az emberek kevésbé csábulnak el rájuk. Azt is betiltják mostantól, hogy olyanokat írjanak a cigarettákra, mint „lite”, „organikus” vagy „természetes” – ezt pedig azért, mert ezek a szlogenek nagyon félrevezetőek, és egyesekben azt a benyomást kelthetik, hogy a cigi egészséges.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]