Hol dolgoznak az Angliába kijött EU bevándorlók 2018-ban 1

Theresa May miniszterelnök az elmúlt időszakban elkezdte nagyjából felvázolni, hogy mik is a tervei a kilépést követően a bevándorlási rendszer megreformálását illetően.

Hol dolgoznak az Angliába kijött EU bevándorlók 2018-ban 3

„Mindent megteszünk majd azért, hogy felismerjük, hogy a gazdaságunknak pontosan mikre, és kikre lesz igénye” – nyilatkozta May a BBC News-nak, hozzátéve azt is, hogy bátorítani fogják a vállalatokat, hogy maguk képezzék ki az alkalmazottaikat, és hogy fektessenek több időt munkát és pénzt a termelékenység fejlesztésébe.

Jelen állás szerint az utóbbi hetekben felvázolt új rendszer alól csak egy szektor lesz majd kivétel, ami pedig nem más, mint a mezőgazdaság, amelynek részére egy külön sémát próbálnak kiötleni, hogy az idénymunkásoknak könnyebb legyen az országban való munkavállalás a későbbiekben is.

Az már kiderült, hogy mely szektorok azok Nagy-Britanniában, amelyeket a munkaerő szabad áramlásának a megszűnése a legrosszabbul érint majd, ugyanis a Migrációs Tanácsadó Bizottság legutóbbi elemzésében közölt statisztikai adatokat arról, hogy az Európai Gazdasági Térség területéről érkező emberek milyen arányban dolgoznak az egyes szaktorokban a szigetország területén. Az EGT egyébként az EU plusz Izland, Norvégia és Liechtenstein.

Az EU területéről származó, Nagy-Britanniában élő dolgozók száma jelenleg durván 3.3 millió fő. Róluk emellett az is elmondható többek közt, hogy nagyobb valószínűséggel munkaképes korúak, mint a helyi lakosok.

A dolgozók mekkora %-a Európa területéről érkezett bevándorló az egyes szektorokban Nagy-Britanniában:

Hol dolgoznak az Angliába kijött EU bevándorlók 2018-ban 4

A legjobban érintett szektor az étel és ital gyártás, ahol a dolgozók durván negyede Európai származású (Nem a szigetországból természetesen). Ez azért is érdekes, mert 2004-ben ez az arány még mindössze 2.6% volt. Ezt követik a raktárak, ahol közel 20% az EU-ból jön. Az Amazonnak például a disztribúciót végző osztályának 50%-a, a Morrisons-nál pedig 30% EU bevándorló.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a legkisebb arányban Anglia északi felén vannak jelen az EU-s dolgozók, a legtöbben pedig Londonban és az ország déli felén helyezkednek el.

Ki számít képzett munkaerőnek?

Theresa May azt ígéri, hogy a képzett munkaerő lesz inkább előnyben részesítve a Brexit után az EU-ból érkezők közül. Na de kik is számítanak a brit kormány szerint szakképzett munkaerőnek? Az alacsony szakképzettségű munkák közé tartoznak olyanok, mint a sofőrök, gondozók vagy épp az adminisztratív munkákat végző alkalmazottak.

Eggyel magasabb besorolást kapnak (az nem derült ki pontosan mi alapján) a mezőgazdasági vagy az építőipari ágazatokban dolgozó magasabb képzettséggel rendelkező alkalmazottak, és az egészségügyben dolgozó szociális munkások és terapeuták. Végül a legmagasabb szaktudással rendelkezők kategóriájába olyanok tartoznak, mint a tanárok, tudósok, mérnökök vagy épp az orvosok.

Sajnos a helyzet az, hogy igazság szerint Nagy-Britanniában a legnagyobb hiány nem feltétlenül a legmagasabb képzettséggel rendelkező szakemberek közt van. Például az egyik legnagyobb hiány a gondozókból van, de rohamosan nő a hiány a vendéglátóiparban is. Ráadásul mindennek a tetejébe olyan hírek is keringenek, hogy a kilépés után feltétel lesz az évi £30,000-os fizetés is, ami ezt az egész, már eleve ingatag lábakon álló tervezetet még jobban megkérdőjelezhetővé teszi.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás