Elképesztően sok aláírás gyűlt össze a második Brexit népszavazás kiharcolására alig pár nap alatt 1

Több mint 390,000 ember írta már alá a The Independent petícióját, ami egy végső szavazást kezdeményezne a kormány Brexit-megállapodását illetően.

Elképesztően sok aláírás gyűlt össze a második Brexit népszavazás kiharcolására alig pár nap alatt 3

A kampány, ami alig 1 hete kezdődött még csak, mindkét felet megmozgatta, maradni és kilépni vágyókat egyaránt. Egy lehetséges második népszavazás esélye a duplájára nőtt, hozták nyilvánosságra a fogadóirodák.

A támogatók között vannak idősebbek is, mindegyik nagyobb pártból, beleértve a volt kabinetminisztert Justine Greeninget, volt miniszterelnököt Tony Blairt, a liberáldemokraták vezetőjét Vince Cablet és a zöld párti vezetőt Caroline Lucast. A diákok több mint kétharmada szintén támogatná a népszavazást, derült ki egy friss közvélemény kutatásból.

Ez azért is lehetséges, mert Theresa May próbálkozásai, amik Brüsszelt megkerülve egyenesen az EU-val tárgyalnának, kudarcot vallottak. Ez az országot még inkább egy megállapodás nélküli verzió felé sodorná.

A miniszterelnököt pénteken figyelmeztették, ha nem hozakodik elő egy új megoldással az ír határt illetően, az EP meg fogja vétózni a Chequers-tervét.

Elképesztően sok aláírás gyűlt össze a második Brexit népszavazás kiharcolására alig pár nap alatt 4

További olajat öntött a tűzre a nemzetközi kereskedelemért felelős Liam Fox pénteken, ugyanis kijelentette, hogy egy megállapodás nélküli Brexit jobb lenne, mint ezek az elhúzódó tárgyalások Brüsszellel, ami ráadásul a szavazók elárulása.

A volt kabinetminiszter, Ms Greening a következőket mondta: „Hiszem, hogy a végső döntést az állampolgárok kezébe adni a legjobb döntés, hiszen ezzel meghozhatjuk az áttörést.”

„Ezért ennyire nagy jelentőségű a The Independent kampánya, és ezért támogatom. Mindenki aki hasonlóan érez, támogassa.”

Sir Vince így nyilatkozott: „A liberáldemokraták azért harcolnak, hogy az embereknek beleszólása legyen a végső megállapodásba, vagy rosszabb, a megállapodás hiányába. A szavazásnak tartalmaznia kell egy lehetőséget, ami megakadályozná a Brexitet. Gratulálok az Independentnek, amiért csatlakozott a kampányhoz. Ez bátor és helyes döntés.”

Ms Lucas szerint a The Independent már most nagy hatással van a dolgok alakulására. David Lammy munkáspárti képviselő, aki 2016 óta egy újabb referendumot szeretett volna, egészen odáig ment, hogy történelmileg jelentős lépésnek nevezte. A petíció egyébként itt található.

„Engedni a népnek, hogy döntsön aközött, hogy maradunk az EU-ban, vagy szegényebbek leszünk és rosszabb helyzetbe kerülünk, az egyetlen demokratikus megoldás ebben a politikai rémálomban.

A volt konzervatív főügyész Dominic Grieve, valamint a munkáspárti Chuka Umunna, a liberáldemokrata Layla Moran, Gina Miller kampányoló és a volt munkárpárti Alastair Campbell is szintén a kampány mellett tette le a voksát.

Theresa May nyugalomra intette a szavazókat a Brexittel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a kormány elkezdett élelmet, vért és gyógyszert tartalékolni arra az esetre, ha rosszul sülne el. Azt mondta, az embereknek nincs okuk aggódni még akkor sem, ha megállapodás nélkül zúg ki az ország az EU-ból márciusban. Mr Blair ettől az esettől félve a Twitteren támogatta a kampányt.

„33M+ polgár szavazott azért, hogy egy jobb és nem szegényebb országban élhessen. Az egészségügyön így is nagy a nyomás, és a munkahelyeket sem szeretnék elveszíteni, vagy élelmiszert és gyógyszert raktározni. Most kell dönteni.”

Mindegy, hogy korábban hogyan szavaztál, jogod van beleszólni a végső döntésbe.

Ezért indítottuk a Final Say kampányt, hogy a britek számára megnyerjük azt a jogot, amivel beleszólhatunk ebbe a rendkívül fontos döntésbe. Bármi is jön a következő hónapokban, mi az olvasóink mellett maradunk, fenntartva az egyensúlyt, többféle nézőpontot mutatva. De ebben az ügyben most ezt a lépést láttuk helyénvalónak.

Három különböző okból is:

  1. Az emberek mindkét oldalon kezdik hitüket veszteni. Theresa Maytől kezdve a parlament egészéig teljes a káosz, a csatározások közepette nem tudtak sok eredményt felmutatni.
  2. Az emberek mindkét oldalon jogosultak arra, hogy befejezzék, amit elkezdtek. Sokévnyi zárt ajtós tárgyalás után nem lenne helyes kizárni őket.
  3. Az emberek mindkét oldalon sokkal többet tudnak, mint akkor. Mindkét oldal kampánya zavaros volt és tárgyi tévedésektől hemzsegett. Most ideje ellenőrizni, hogy van-e támogatása az immáron világos tényeknek.

2016-ban lehetőségünk volt dönteni, hogy maradunk, vagy távozunk. Most ideje megválasztani a kilépésünk módját, mielőtt túl késő lenne.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás