"A parlamentnek hatalmában áll megállítani a Brexitet" - a brit külügyminiszter is beismerte 1

A brit parlamentnek hatalmában áll, hogy meggátolja a megállapodás nélküli kilépést, és ezzel akár bent is tarthatja Nagy-Britanniát az EU-ban, derült ki Jeremy Hunt, brit külügyminiszter egyik nyilatkozatából.

"A parlamentnek hatalmában áll megállítani a Brexitet" - a brit külügyminiszter is beismerte 3

A miniszter úr elmondása szerint meglehetősen valószínűtlen annak a kimenetelnek a megvalósulása, hogy a parlamenti képviselők csak úgy hagyják, hogy Európai Unióból az ország ne olyan módon lépjen ki, ahogy azt a többség szeretné. Így minden bizonnyal bármi olyan próbálkozást, ami nem tetszik nekik, meg fognak hiúsítani, főleg, hogy miniszterelnök az elmúlt hét során újabb komoly vereségeket szenvedett a parlamentben.

Mr. Hunt arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy Theresa May Brexit tervezetének a sikeres leszavazása tulajdonképpen magát a kilépést is megállíthatja, és visszafordíthatja, amit ő egyébként a nyilatkozatában „Brexit paralízis” kifejezéssel illetett és hozzátette, hogy ebben az esetben „igen valószínű végkimenetellé lépne elő az, hogy az ország a végén ki sem lép az unióból”.

Mindeközben vészesen közeledik a nagy nap, amikor az utóbbi idők legsorsdöntőbb Brexit szavazására kerül sor a brit parlamentben. A képviselők ugyanis szavazni fognak, méghozzá a keddi nap folyamán, méghozzá arról, hogy a Theresa May által kiharcolt és az EU által már elfogadott Brexit tervezet tetszik-e nekik vagy sem. A jelen állás szerint, vagyis a médiában terjengő hírek szerint a brit miniszterelnök és támogatói csúfos vereségnek néznek elébe.

A szavazás után tisztább képet kaptunk majd arról, hogy mi is lesz velünk, és a britekkel, ugyanis bármi is lesz ez le fogja szűkíteni a lehetséges végkimenetelek számát. Jelen állás szerint vagy Theresa May tervezete van, vagy megállapodás nélküli Brexit, vagy a végén szégyenszemre, de sokak örömére ki se lép az ország.

Ha a miniszterelnök tervezetét elfogadja a parlament, akkor valószínűleg nincs kérdés, a kilépés meg fog történni, méghozzá azokkal a feltételekkel, amikben nagy kínszenvedések árán 2 év alatt sikerült megállapodnia a két félnek. Ha azonban leszavazzák May Brexitjét, akkor vagy megállapodás nélkül lép ki az ország, vagy sehogy, mivel az EU-s vezetők nagyjából 26-szor kihangsúlyozták, hogy a kialkudott kilépési feltételeken nem lesznek további módosítások. Azt lehet tudni, hogy a megállapodás nélküli kilépés talán a legtöbb ember szerint a legrosszabb megoldás, és emellett pedig igen sokan vannak, akik inkább ki se lépnének, tehát egyáltalán nem kizárt, hogy ennyi tárgyalgatás, és szerencsétlenkedés után a britek végül ki se lépnek majd.

Theresa May az utóbbi napokban egyre elkeseredettebben próbálkozott, hogy megnyerje még néhány képviselő szavazatát. A szakszervezetek vezetőitől egészen az ellenzéki képviselőkig mindenkivel megpróbált beszélni, a hírek szerint nem sok sikerrel.

Mr. Hunt elmondása szerint egyébként a parlamenten belül az utóbbi hetekben változott a hangulat, és a képviselők már inkább két fő álláspont köré csoportosulnak. Az egyik May tervezete, a másik pedig egyre inkább a maradás a megállapodás nélkül való kilépés helyett. „Végső soron, amennyiben a tervezetet leszavazzák a képviselők, jó eséllyel nem is egy másik fajta Brexit fog bekövetkezni, hanem egyfajta Brexit paralízis, ami pedig elég nagy valószínűséggel vezethet oda, hogy nem is lesz semmilyen Brexit.” – nyilatkozta Mr. Hunt.

Ez a kormánnyal és a miniszterelnökkel szemben komoly bizalmi problémákhoz vezetne, és Nagy-Britannia jó hírnevén is igen csúnya lyukat ütne. Ez könnyen vezethetne akár a miniszterelnök lemondásához is. A miniszterelnök szóvivője erre azt reagálta, hogy Mr. Hunt szavait nem kell teljesen kicsavarni, és hogy amennyiben nem szavazzák meg May tervezetét, a B terv még mindig a megállapodás nélküli kilépés…. Még.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás