Visszatér a kánikula Nagy-Britanniába a nagy viharok után 1

A kánikula visszatér az országba a héten az esős, szeles, viharos időszak után. 

Visszatér a kánikula Nagy-Britanniába a nagy viharok után 3

A hőmérsékletet illető hatalmas zuhanás és esőzések után újra 30 fok felett lehet az időjárás a hét vége felé. Szombaton Skócia nyugati részében sárga riasztás volt, míg Walesben és Anglia déli részeiben is esőzésre és szélre figyelmeztettek vasárnap.

Zuhogó eső és erős széllökések okoztak áradást és zavart a közlekedésben az országban.

Dorsetben az egész Camp Bestivalt törölni kellett, 20 járattal egyetemben, ami 4000 utast befolyásolt közvetlenül. Az előrejelzések szerint ez a fajta időjárás rövid életű lesz és már kedden javulás várható.

Visszatér a kánikula Nagy-Britanniába a nagy viharok után 4

A hét vége felé kitisztul az ég és 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. „Napsütés is várható, főként leginkább délen.” – közölte a Met Office.

„Ahogyan egyre közeledik az augusztus, úgy lesz szárazabb az időjárás, sok napsütéssel, de egy-két régióban azért előfordulhat némi csapadék.”

Augusztusra, szeptemberre és októberre is átlag felettii hőmérsékletet jósolnak egyébként.

A magas hőmérséklet már így is problémákat okozott, például Saddleworth Moor és Winter Hill környékén északnyugaton. Walesben is voltak tüzek, ahol országosan a legmelegebb volt. A farmerek már kifejezték aggodalmukat a gabonát és a jószágokat tekintve.

A National Farmers Union (NFU) már figyelmeztetett, hogy sok helyen már nem nő emiatt a fű, a gabona túl hamar kezdett el beérni és a tejtermelés is kritikus helyzetbe került a takarmány mellett.

A farmerek továbbá jelezték, hogy a saláta, káposzta és a broccoli komoly kínálatbeli hiányosságokat mutathat, ha nem oldják meg az öntözési problémákat.

Ezenkívül a vadvédő jótékonysági szervezetek a lakosság segítségét kérték, hogy az ország kisállatait és bogarait segítsék, hiszen a szárazság rájuk is hatással van. A jó idő következtében a vízszolgáltatók fenntartják a szigorításokat. Augusztus 5-én kezdődik ez a periódus északnyugaton.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás