Végre az EU tagállamok vezetői is beleegyeztek a britek Brexit tervébe, de csak egy feltétellel 1

A többi 27 EU tagállam vezetője is áldását adta Theresa May, brit miniszterelnök Brexit megállapodási tervezetére a vasárnapi csúcstalálkozón, amit Brüsszelben tartottak. A vezetőknek egy feltételük volt csupán, amit viszont elvárnak a britektől, hogy betartsák.

Végre az EU tagállamok vezetői is beleegyeztek a britek Brexit tervébe, de csak egy feltétellel 3

Ez pedig nem más, mint hogy ez legyen az egyetlen lehetséges megállapodás, amit a britek megszavazhatnak, és ne legyen több utólagos módosítgatás. Ezzel együtt a tény, hogy a tagállamok vezetői is támogatják a jelenlegi megállapodási terveket, azt jelenti, hogy végre a parlamenti képviselők elé kerülhet, hogy döntsenek a sorsáról, és ezzel együtt a Brexit sorsáról is. Várhatóan december 10. vagy 11. körül fog a döntés megszületni.

Azt azonban, hogy mi lesz abban az esetben, ha a brit parlament nem fogadja el a Brexit tervezetet, nem voltak hajlandóak kifejteni a találkozó keretei közt, pedig a helyzet jelen állása szerint egyre nagyobb rá az esély, ahogy a miniszterelnök követőinek száma a saját pártján belül is napról napra csökken. Alig néhány hónap alatt az utóbbi időben számos miniszter lemondott például többek közt két Brexit miniszter is azt mondta, hogy ezt nem hajlandók tovább csinálni. Először David Davis, majd a helyére kijelölt Dominic Raab is elköszönt alig pár hónap munka után.

Nem hivatalos források szerint a vasárnapi csúcstalálkozón a britek tervezetét „másodpercek alatt” fogadta el mindenki egyhangúlag.

„Függetlenül attól, hogy ennek az egésznek mi lesz a vége, egy dolog teljesen biztos: az EU és Nagy-Britannia jó barátságban maradnak egymással az idők végezetéig, meg még egy nappal tovább.” – nyilatkozta Donald Tusk kicsit viccelődve az egyik interjújában a találkozót követően.

Végre az EU tagállamok vezetői is beleegyeztek a britek Brexit tervébe, de csak egy feltétellel 4

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker más egy kicsit komorabb és fenyegetőbb kijelentést tett, nyomatékosítva a helyzet fontosságát:

„Ez a lehető legjobb ajánlat a Britek számára, és ez a lehető legjobb ajánlat Európa számára is, és ez az egyetlen lehetséges ajánlat, ami megvalósulhat. Az egyetlen! Azok akik azt hiszik, hogy a megállapodási tervezet elutasításával valamilyen módon egy jobb ajánlatot tudnak kiharcolni, másodperceken belül nagyot fognak koppanni.”

„A 27 vezető közösen hozta meg ezt az átgondolt döntést és nem szeretnénk spekulálgatni mindenféle alternatív végkimenetelről. Nem akarjuk azt a téves érzetet kelteni senkiben Nagy-Britanniában, hogy van ennél jobb lehetséges végkifejlet.” – nyilatkozta az ír miniszterelnök.

Theresa May szombat délután óta folyamatosan Brüsszelben tárgyalgat és próbálja az utolsó ecsetvonásokat felvinni a Brexit tervezet elfogadtatása kapcsán, hogy ezek után minden a lehető legsimábban menjen. A kérdés most már csak az lesz, hogy a brit parlamentben vajon mennyi ellenlábasa gyűlt össze, ugyanis nagyjából ezen áll vagy bukik majd a tervezet sorsa.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás