Egy 2020. október 8-án közzétett hivatalos rendelet alapján 2021. október elsejétől némileg megváltoznak az Európia Uniós állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályok Nagy-Britanniába. 

Az Európai Unió országainak állampolgárai, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárai nyaralás céljából továbbra is korlátozások nélkül beutazhatnak Nagy-Britanniába, nem szükséges vízumot igényelniük. Az Európai Uniós országok állampolgárai, valamint Svájc, Liechtenstein és Norvégia állampolgárai érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány felmutatásával szabadon beutazhatnak Nagy-Britannia területére.

2021. október elsejétől az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai nem használhatják többé személyazonosító irataikat az országba való belépéskor.

2025. december 31-ig azonban továbbra is használható a személyazonosító igazolvány Nagy-Britanniába való belépéskor, ha az alábbiak közül valamelyik teljesül:

  • az EU Settlement Scheme keretében kiadott letelepedett státusszal vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik a beutazó
  • határ menti munkavállalói engedéllyel rendelkezik a beutazó
  • S2 Egészségügyi látogató státusza van
  • Swiss Service Provider státusza van

Bizonyos repülőtereken útlevélellenőrzéskor az „eGates” kapuk használhatók, amelyek biometrikus azonosításra és a dokumentumellenőrzésre is képesek. Ezeket a kapukat a 12 évnél idősebb utasok vehetik igénybe, valamint azok, akiknek útlevele biometrikus azonosítóval rendelkezik.

A Common Travel Area-n belüli utazásokon (Egyesült Királyság, Jersey Bailiwick, Guernsey Bailiwick és a Man-sziget) továbbra sem lesz bevándorlási ellenőrzés, mint ahogyan Észak-Írország és Írország közötti szárazföldi határokon sem.

Kevesebb, mint 6 hónap múlva lejáró útlevéllel pedig továbbra is be lehet utazni Nagy-Britanniába.     Forrás  bszemese