Utazási káosz lehet közúton, vasúton és levegőben is, ha nincs megállapodás a britek és az EU közt 1

A Nagy-Britanniában élők most szembesültek vele, hogy mekkora közlekedési káosz is várható igazából földön, vízen és levegőben egyaránt, ha a britek megállapodás nélkül távoznak az EU-ból, miután a kormány közzétett egy ezzel kapcsolatos dokumentumot.

Utazási káosz lehet közúton, vasúton és levegőben is, ha nincs megállapodás a britek és az EU közt 3

A miniszterek bevallották, hogy a jogosítványok jó eséllyel nem lesznek tovább érvényesek az Unió területén. Ha nem lesz megállapodás, és ez bekövetkezik, akkor az EU-ba utazóknak külön engedélyt kell majd szerezniük abba az országba, ahova mennek, hogy vezethessenek.

Franciaország arra is figyelmeztette a briteket, hogy a Brexit után, a fent említett körülmények között, az Eurostar vonatjait a határon visszafordítanák, sőt a szigetország felől érkező repülőkre is ez a sors várhat. A brit konzervatív kormány nem tagadta ezen problémák létezését.

A megállapodás nélküli Brexitről szóló jelentésben továbbá az is szerepelt, hogy a kilépést követően minden olyan gépjármű, ami Nagy-Britanniában készült már nem lenne csak úgy szimplán értékesíthető, ami igen nagy csapás lenne a brit gazdaságra nézve.

Egyébként alig pár nappal korábban történt, hogy a Jaguar Land Rover vezére azzal támadta a brit miniszterelnököt, hogy nem jó Brexit politikát folytat, ugyanis azzal, amit tesz, emberek tízezreinek a munkahelyét teszi kockára.

A dokumentum publikálását, ami egyébként 28 hasonló „technikai jellegű információt” tartalmaz, a brit ipar konföderációja nem fogadta nagy örömmel, sőt, keményen kritizálták a helyzet jelenlegi állását, mondván, hogy „a vállalatok többségére hatalmas kalapácsként sújtanának le a no-deal Brexit következményei”.

A nyilvánosságra hozott dokumentum többek közt ezekre a lehetséges következményekre is figyelmeztet:

  • a brit útlevéllel rendelkezőket nem fogják beengedni a Schengen-i övezet területére, ha fél éven belül lejár az okmány
  • visszatérnek a roaming díjak, amik nem olyan régen végre eltörlésre kerültek
  • kevesebb figyelmeztetést kapna a szigetország a légterébe beérkező űrszemétről, mivel a kilépés miatt az EU ezen programjából is kikerülne

Ez a mostani figyelmeztetés azután érkezett, hogy egy héttel korábban egy másik hasonló jelentésben már felmerült a vasúti közlekedés problémája. Azonban akkor a miniszterelnök hivatala nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ez mit is takar pontosan. A brit kormány már azt is elismerte korábban, hogy a kontinens és a szigetország közti repülőjáratok sem közlekedhetnek majd, ha nincs megállapodás, azonban arra meg azt reagálták, hogy egy ilyen végkimenetel esélye rendkívül valószínűtlen.

Dominic Raab, a Brexit miniszter ezt mondta egy három órás kabinet ülést követően a téma kapcsán: „Úgy gondolom, hogy teljesen őszintének kell lennünk ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Egy esetleges megállapodás nélküli kilépés esetén, ami egyébként nem az, amit szeretnénk, valószínűleg rövid távú zavarokkal kellene szembe néznünk ezeken a területeken.”     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás