Ultimátumot adott az EU Nagy-Britanniának: feltételhez kötik a kilépés eltolását 1

Az EU nyíltan kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem tolhatja el a kilépés dátumát anélkül, hogy egy tiszta és érthető tervvel állna elő azzal kapcsolatban, hogy mik is lesznek a következő lépések pontosan. Sőt arra is tettek utalást, hogy szerintük csak egy új parlamenti választás, egy új népszavazás, vagy Theresa May tervezetének elfogadása és megszavazása tenné indokolttá a hosszabbítást.

Az ultimátumban Michel Barnier, az EU főtárgyalója azt mondta, hogy egy „új eseménynek vagy egy új politikai folyamatnak kell” beindulnia ahhoz, hogy a Brexit elnapolásáról egyáltalán legyen értelme komolyan beszélni. Brüsszel ezen húzása egy újabb hatalmas csapás a brit kormány és a miniszterelnök számára, aki azt tervezte, hogy csütörtökön a brüsszeli csúcstalálkozón sikeresen elintézi a kilépés dátumának eltolását az EU-val. Reményei szerint ez hozzájárulna ahhoz, hogy a parlamenti képviselők egy része átpártoljon az ő oldalára, és sikerüljön megszavaztatni a Brexit tervezetét (ami már kétszer csúnyán elbukott).

barnier may kilépés brexit

May-nek egyébként is elég sok a gondja a Brexit körül, főleg, mivel a napokban a képviselőház elnöke kimondta, hogy nem lehet többször megpróbálni újra megszavazni a tervezetet, ha nincs rajta semmilyen komoly változtatás. A hírek szerint May ennek ellenére mégis meg fogja próbálni, de hogy abból mi fog kisülni arról egyelőre csak találgatások vannak.

Az is elég nyilvánvaló, hogy amennyiben hosszútávú, több éves elnapolásra kerülne sor, az a jelenleg a miniszterelnök pártján levő maradék konzervatív képviselő közül is sokakat felbőszítene. Akár több újabb  lemondáshoz is vezethetne a kabineten belül. A keddi megbeszélésen a miniszterei arra figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy amennyiben nem sikerül a kilépést végigcsinálni, úgy az a párt teljes összeomlásához is vezethet.

Akárhogy is, de a terv az, hogy csütörtökön Theresa May az EU-t arra tervezi megkérni, hogy rövidebb vagy hosszabb időre, de engedélyezzék a kilépés dátumának eltolását. Az EUs főtárgyaló, Mr. Barnier azonban erre azt reagálta, hogy: „Először is hosszú vagy rövid időre szeretnének hosszabbítani? Mind a kettő elhangzott, és csak az egyiket lehet csinálni, úgyhogy talán előbb el kéne dönteni, hogy mit szeretnének.”

„Egy hosszabb késleltetésnek valami új eseményhez vagy fordulathoz kell kötődnie (ami indokolttá teszi azt). Kötelességünk megkérdezni, hogy az elnapolásnak mi lenne a haszna, ugyanis a hosszabbítás bizonytalanságot eredményez, az pedig gazdasági szempontból igen költséges dolog.” – mondta Mr. Barnier egyik beszédében.

A helyzet tehát az, hogy a brit miniszterelnöknek valami új dologgal kell előállnia, ha azt szeretné, hogy a kilépés dátumát eltolja az EU. Az „új esemény”, ami elhangzott az EUs főtárgyaló szájából, legfőképp két dologra vonatkozhat, mégpedig egy új népszavazásra a kilépésről, vagy pedig egy új parlamenti választásra. A harmadik dolog pedig, ami miatt jogos lenne az elnapolást kérni, az a brexit tervezet módosítása lenne, a baj itt csak az, hogy ebben két teljes év alatt sem sikerült olyan verziót találni, ami a brit parlamentnek és az EU-nak is megfelel.

A tárgyalások elakadását okozó kulcskérdés továbbra is az ír határ kérdése. A probléma azonban az utóbbi hetekben még összetettebbé vált. Vannak, akik a miniszterelnök lemondását követelik a szavazatukért cserébe, de rengetegen vannak azok is, akik új népszavazást akarnak úgy, hogy a választási lehetőségek közt legyen ott a maradás is. A káosz tehát egyre csak nő, az idő pedig egyre fogy. A kilépés jelenlegi hivatalos dátumáig már csak 9 nap van hátra…     Forrás

Megosztás