A rendőrség lelőtt egy embert, aki egy késes támadást indított Párizsban, miután megölt egy 29 éves férfit, és négy másikat pedig megsebesített.

Az Isis az incidensért vállalta a felelősséget egy nyilatkozatában, amelyben a tettest egyik “katonájaként” írta le. Hivatalos források szerint a támadó francia állampolgár volt 1997-ben született Oroszország területén.

Egy tanú azt mondta az Independentnek, hogy a támadó “Allahu akbar”-t kiabált és megpróbált bejutni a környező éttermekbe, miközben a vacsorázó vendégek sietve igyekeztek elbarikádozni az ajtókat.

“Először azt hittük, hogy két srác harcol” – mondta Fiona, aki épp vacsorázott a Kintaro étteremben, és nem akarta, hogy a teljes neve nyilvánosságra kerüljön.”Azok, akik odakint épp sorban álltak, az éttermekbe menekültek nagy ordítozás és sikítozás közepette, így mindenki pánikba esett, és a padlóra vetette magát.” Fiona azt mondta, ugyanaz az ember később visszajött késsel, és ordibálta hogy “Allahu akbar”.”

Néhány srác, beleértve a barátomat is, eltorlaszolta az ajtót, ha megpróbálna bejutni. Amikor elszaladtunk, még mindig a fickót keresték, és egy nő feküdt a padlón. A nyaka vérzett.” – tette hozzá.A támadás a Rue Saint-Augustin utcán történt, amelyen számos ismert étterem található, és a szomszédos Monsigny utcában, ahol a tettest végül lelőtték. A szemtanúk pánikról és sikoltozásról számoltak be, miután látták, hogy egy férfi késsel támad emberekre a nyílt utcán.

A közösségi médiában megjelent videókon az látszik, hogy az emberek a helyszínről menekülnek, amelyet a rendőrség épp körbe kerít. Egy férfi, aki az utcán él, azt mondta, hogy “látott egy holttestet és egy fickót, akinek véres volt a keze”.

Yvan Assioma, a rendőrségi szövetség regionális titkára elmondta, hogy az “először a helyszínre érkező tiszteket” egy szakállas személy fenyegette. Azt mondta, hogy egy tiszt a sokkolóját használta a támadón, mielőtt kollégája tüzet nyitott és lelőtte a támadót. A támadás helyi idő szerint 21 órakor (8:00 BST) történt a francia főváros opera negyedében szombaton.

Francois Molins, a párizsi ügyész azt mondta, hogy a támadást terrorcselekményként kezelik. Az áldozat, aki életét vesztette csak egy épp arra sétálgató szerencsétlen járókelő volt, és azt is elmondta, hogy további négy embert is megkéselt az elkövető.

Vasárnap a francia belügyminiszter, Gerard Collomb azt nyilatkozta, hogy a négy sérült állapota már stabil, és a hatóságok arra törekszenek, hogy megállapítsák, hogy valaki segített-e a támadónak a támadás megtervezésében. A hatóságok nem nevezték meg a támadót, de azt mondják, hogy a DNS-tesztek révén azonosították.

Az Isis terrorszervezet propaganda gépezete által kiadott nyilatkozat a támadót “az iszlám állam katonájaként” írta le és azt állította, hogy az atrocitás a Szíriában és Irakban ellenük végrehajtott bombázásokra és rakétatámadásokra adott válaszreakció. Párizsban volt egyébként az utóbbi idők leghalálosabb Isis-támadása Európában, 2015. november 13-án, amikor a fegyverekkel és robbanó mellényekkel felfegyverzett támadók a Bataclan koncerttermét, a Stade de France-t és egy éttermet céloztak meg, és 130 embert öltek meg.        Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás