Újabb havazás, és -10 fokos hideg érte el Nagy-Britannia számos területét 1

Erős havazás, esőzés, viharok és széllökések csaptak le Nagy-Britanniára, és egész hétvégén ilyen kellemetlen időjárásra lehet számítani. A hőmérséklet az éjjel több helyen mínusz 10 fok alá csökkent.

Újabb havazás, és -10 fokos hideg érte el Nagy-Britannia számos területét 3

Anglia északi területein és Skóciában a lakosok ma reggel arra ébredtek, hogy több centiméter hó lepi el a vidéket, a hőmérséklet pedig drasztikusan leesett, helyenként akár mínusz 12 fokig is. A Met hat különböző figyelmeztetést adott ki Britannia egyes részeire, és a mai nap folyamán még négy lép majd érvénybe – dél-Angliának fel kell készülnie heves esőzésekre, amelyek akár komoly áradást is okozhatnak.

Újabb havazás, és -10 fokos hideg érte el Nagy-Britannia számos területét 4

Yorkshire, Cumbria, Huddersfield és Glasgow környékeit fotózták le reggel fehér hótakaróban, miközben a munkások igyekeztek az utakat járhatóvá tenni hókotróval. Az autósoknak mindemellett azt javasolták, hogy pakoljanak be egy lapátot a kocsiba, és amúgy is csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj. A kimozdulás már csak azért sem javasolt, mert a tegnapi volt az év eddigi leghidegebb éjszakája, Loch Glascharnoch környékén mínusz 12,3 fokig csökkent a hőmérséklet.

Délkelet Anglia ennél egy kicsit még melegebb volt, így ott az éjszaka heves esőzéssel és villámlással csapott le az ítéletidő. A Met iroda egy borostyán figyelmeztetést adott ki (a második legsúlyosabb jelzés), valamint négy sárga figyelmeztetést a havazás, jegesedés és az akár 110 km/h erősségű széllökések miatt. Skóciára és Észak-Angliára egészen szombat délutánig hosszabbították meg a riadókészültséget a komoly jegesedésre való tekintettel.

Wales és dél-Anglia területein hivatalosan péntek délután 3-tól szombat délig, majd szombat este hattól reggel 9-ig adtak ki riasztást a heves esőzés, vihar és szél miatt. Észak-Írországban és dél-Skóciában pedig az erős széllökések következtében leszakadó ház és fadarabok miatt intenek éberségre szilveszter éjjelén.

Újabb havazás, és -10 fokos hideg érte el Nagy-Britannia számos területét 5

A hőmérséklet eközben némileg emelkedni fog, Londonban és a déli területeken akár 10 fok fölé is mehet a hétvégén. A legnagyobb havazásra, 5-10 cm-re Anglia északi területein számítanak, a hegyekben akár 15 centi is eshet. Az RAC és az AA is rengeteg bejelentést kapott az ítéletidő kezdete óta – az előbbinél 10 másodpercenként csörög a telefon, utóbbihoz több, mint 1600 bejelentés érkezett délelőtt 10-ig. Ezek közül 10 szólt arról, hogy egy autó beragadt a hóba.

Az AA szerint a legveszélyesebb utak jelenleg Manchester és Cumbria környékén vannak, az A6-os utat, a Snake Passt és a Macclesfield környéki utakat lezárták. Emellett a légiforgalom is akadozik, Skócia nagyobb reptereit is lezárták a rossz időjárási körülmények miatt, és az easyJet jelezte, hogy Anglia területén is lehet járattörlésekre számítani. Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

Megosztás