Újabb fordulat a Brexit tárgyalások és az EU bevándorlók leendő jogai körül 1

Theresa May jelezte, hogy harcba fog szállni Brüsszellel, méghozzá az EU azon követelése miatt, hogy az átmeneti periódus alatt az országba érkező uniós állampolgároknak is biztosítva legyen-e az összes joguk.

brexit tárgyalások

May szerint „egyértelmű”, hogy különbséget kell tenni azok között, akik 2019 márciusa előtt érkeznek, és akik a kilépés után. A miniszterelnök ezzel reagált többek között az Unió nemrég közzétett követeléseire az átmeneti időszakra vonatkozóan – ebben szerepelt például az is, hogy az Egyesült Királyság emelje a kvótát a kilépés után évente kiadható állampolgárságra vonatkozóan.

„Szerintem egyértelmű, hogy kell különbségtétel azok között, akik akkor érkeztek az országunkba, amikor még az Unió tagállama voltunk, és azok között, akik utána” – mondta May, aki jelenleg éppen Kínában van és kereskedelmi tárgyalásokat folytat.

„Amikor decemberben megállapodtunk az állampolgárok jogairól, az azokról szólt akik még az uniós tagságunk idején érkeztek hozzánk, vannak elvárásaik, és tudatosan választották hazánkat…természetesen igyekeztünk olyan megállapodást kötni, ami lehetővé teszi számukra, hogy zavartalanul folytassák életüket nálunk.”

Újabb fordulat a Brexit tárgyalások és az EU bevándorlók leendő jogai körül 3

„Azonban azok számára, akik 2019 márciusa után érkeznek, már más lesz a szituáció, hiszen ők egyébként is tudják, hogy egy olyan Angliába jöttek, ami nem része az Uniónak.” May-re mind a konzervatív párt mind a baloldal felől folyamatos nyomás nehezedik a kérdést illetően, így már finoman jelezte azt is, hogy jó lenne, ha nem kérdőjeleznék meg a képességeit arra vonatkozóan, hogy képes egy mindenki számára megfelelő egyezményt kötni. Azt a spekulációt is tagadta, hogy azért nem mondott beszédet az átmeneti időszak feltételeivel kapcsolatban, mert annyira nem volt egyetértés ebben a kérdésben a kabineten belül.

„A kormány azt állítja, hogy értékeli azokat az uniós polgárokat, akik Angliában akarnak élni, aztán meg azt, hogy nem látják őket szívesen” – mondta Peter Kyle munkáspárti parlamenti képviselő erre a huzavonára.

„Azt mondják a vállalatoknak, hogy stabilitást és következetességet teremtenek számukra, aztán meg azt, hogy nem választhatják ki kedvük szerint a legjobb munkaerőt. Nem áldozhatjuk fel a gazdaságunkat a kormány groteszk bevándorlási politikájának az oltárán. Ha a Brexit számukra erről szól, mindenkinek át kellene gondolni hogy valóban ez-e a helyes út az ország számára.”

Nicolas Hatton, a 3million csoport alapítója szerint May politikája „teljes káosszal” fenyeget, kiemelve, hogy az eddig szabályok szerint senkinek nincsenek olyan papírjai, amik bizonyítanák, hogy a kilépés előtt érkeztek, pedig várhatóan 2019 után ezt minden főbérlő és munkaadó kérni fogja.

Persze olyanok is vannak, akik örülnek May „harci kedvének”. „Szerintem ez egy igazi ébresztő kell, hogy legyen Barniernek arra vonatkozóan, hogy nem csinálhatnak meg velünk akármit” – mondta az euroszkeptikus Nigel Evans. „Szerintem a dolgok tisztázásának nem csak a konzervatív képviselők, de emberek millió fognak majd örülni.”

Vélhetően Theresa May egyébként nem úgy képzelte, hogy ilyen zűrzavar közepette utazik majd Kínába, ahol pont azt szeretné elhinteni, hogy Nagy-Britannia előtt milyen fényes és gyümölcsöző jövő áll. Kína jelenleg is nagyon fontos partner, a brit export 60%-kal nőtt 2010 óta, és 2020-ra az országba befektetett legnagyobb tőkék is a kínaiaktól származnak majd. A jövőben azonban még jobb kereskedelmi megállapodást szeretne velük kötni May, már be is jelentett egy 550 millió fontos üzletet az oktatási szektorra vonatkozóan.    FONTOS:  facebookos posztolgatás helyett, a friss híreink mostantól gyorsabban és könnyebben jutnak el hozzátok. Ha tetszik az ötlet és oldalunkat érdekesnek, hasznosnak tartod, csak katt jobb alul a csengőre és iratkozz fel ingyen   Forrás 

Megosztás