Újabb áttörés a Brexit tárgyalásokon: sikerült megegyezni, hogy mi lesz a kilépés után 1

Az Unió fő tárgyalója a Brexit során, Michel Barnier kijelentette, hogy ő és a brit Brexit-ügyi államtitkár, David Davis végre meghatározó lépést tettek előre afelé, hogy megszülethessen a kilépés utáni átmeneti időszakról szóló megállapodás végleges formája.

Újabb áttörés a Brexit tárgyalásokon: sikerült megegyezni, hogy mi lesz a kilépés után 3

Barnier és Davis Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót, ahol az európai diplomata azt mondta, azért még mindig jelentős, megoldatlan problémák vannak az ír határ kapcsán. „Még messze az út vége, sok munka áll előttünk.” Azt is hozzátette, hogy a most kialakított jogi szöveg vázlata majd az Európai Tanács elé kerül jóváhagyásra.

Az európai állampolgárok jogait illetően megerősítette, hogy aki majd az átmeneti időszak alatt érkezik Nagy-Britanniába, az ugyanazokat a jogokat élvezheti mint azok, akik az uniós tagság idején érkeztek. Emellett abban is megegyeztek, hogy a szigetország már az átmeneti időszak alatt tud majd kereskedelmi tárgyalásokat kezdeményezni EU-n kívüli országokkal. David Davis szerint a mai megegyezés jelentős előrelépés afelé, hogy a kilépés után az átállási időszak időtartama biztos legyen, ezáltal több bizonyosságot adva a brit vállalatoknak is.

A hírek hatására a font 1 százalékot erősödött a dollárhoz képest, így jelenleg 1,4 dollárt ér egy font, és a sterling is 0,7 százalékot javított az euróhoz képest, ott a váltószám most 1,14 euró.

Barnier az ír határ kapcsán azt mondta, arról sikerült megegyezniük, hogy hogyan fogják megoldani a kérdést a tárgyalások további szakaszaiban. Az Unió „B-terve” szerint amíg nem jutnának egy pontosabb megállapodásra, addig Észak-Írország maradhatna papíron az egységes piac része, ha pedig a tényleges kilépésig sem sikerül más megoldást találni, ez a szerződésbe is bekerülhet határozatlan időre.

Barnier szerint az uniós állampolgárok jogait, a pénzügyi kérdést valamint az átmeneti periódust illetően sikerült teljeskörű megállapodásra jutni. „Megegyeztünk abban, hogy mindazon európai polgárok, akik a 27 tagállam valamelyikéből érkeznek az átállási időszak során, ugyanazokat a jogokat élvezhetik, mint azok, akik a kilépés előtt érkeztek”.

„Szerintem a legfontosabb üzenete a mai megállapodásnak az emberek felé az, hogy decemberben nem hittek abban, hogy megegyezünk, de végül sikerült. Most sem hitték sokan, hogy megegyezünk, de ismét megtettük” – mondta Theresa May. „Ezt azt mutatja, hogy ha mindkét oldalon megvan az elhatározás, a kemény munka és a pozitív hozzáállás, akkor meg tudunk állapodni egy olyan jövőről, ami mind Nagy-Britannia számára, mint az Unió számára kedvező.”   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás