Újra terjed a Facebookon egy Wizz Air átverés, amivel rengeteg ember személyes adatait próbálják megszerezni internetes csalók, a légitársaság nevét és weboldalának koppintását felhasználva.

Már 2017-ben is volt egy hasonló adathalász akció, még november környékén, amikor szintén az ismert fapados légitársaság nevét felhasználva próbálták megszerezni rengeteg ember személyes adatait.

A napokban újra felbukkant és terjed egy hasonló csalás. Egy kamu weboldalra irányít át a hirdetés, ami a Wizz Air weboldalának a másolata, és itt kérik az adatainkat. Az ajánlat elég csábító, ugyanis 1 euróért kínálnak 2 repjegyet, épp ezért sokan rákattintanak.

Szerencsére, akinek jó a vírusirtója, az már az oldalra sem feltétlenül jut el, de ha igen, a rendszer akkor is kártevőt jelez, és ez remélhetőleg mindenkit meggátol abban, hogy beírja az adatait.

wizz air átverés

Egyes netes források szerint a csalás még nem terjedt el túlságosan, és szerencsére már egyre többen posztolnak róla, hogy nehogy elhiggyük, figyelmeztetve ezzel sok olyan embert, akiket megkísért a visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat.

Az egyik legfontosabb árulkodó jel ilyen esetekben, hogy az oldalra megérkezve más az url-cím (pl nem wizzair.com, hanem valami egészen más). Ezt mindig érdemes leellenőrizni mielőtt fizetnénk vagy személyes adatokat irkálnánk be ész nélkül.

Ja és persze ne felejtkezzünk el olyan árulkodó jelekről sem, mint a gyanúsan magyartalannak hangzó szöveg, vagy a kevésbé hivatalos megfogalmazás, és végül de nem utolsó sorban a túl szép, hogy igaz legyen érzést keltő hirdetések már eleve gyanúsak kellene, hogy legyenek.

A Wizz Air cég hivatalos közleményben reagált a legújabb átverésre:

“A Wizz Air ezúton is szeretné megerősíteni, hogy a vállalat hivatalos honlapja a wizzair.com címen található. Bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat.”      Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás