Új választások és új miniszterelnök jön Nagy-Britanniában 2018-ban az ellenzék vezetője szerint 1

Jeremy Corbyn szerint 2018 végéig valószínűleg miniszterelnök lesz belőle. A munkáspárt vezetője azt mondta egy interjúban, hogy szerinte nagyon valószínűleg újabb választások lesznek jövőre, és készen áll rá, hogy ezúttal ők nyernek és vezetheti az országot.

Új választások és új miniszterelnök jön Nagy-Britanniában 2018-ban az ellenzék vezetője szerint 3

A Grazia magazinnal adott interjújában azt is kijelentette, hogy tavaly júniusi népszavazást megelőző időszakban voltak akik „elképesztően felelőtlen” módon kampányoltak, azonban azt nem volt hajlandó kimondani, hogy támogatna egy második Brexit népszavazást. Az interjúban – életében először nyilatkozott női magazinnak – azt is elmondta, hogy megdöbbentették és elborzasztották a szexuális zaklatási botrányok, amelyek a parlament körül kipattantak.

Corbyn néhány hónapja, a kínosan sikerült előrehozott választás után azt nyilatkozta, hogy szerinte karácsonyra már ő fog ülni a Downing Streeten miniszterelnökként. Mostanra ezt az időkeretet kissé meghosszabbította, és ebben az interjúban már azt fejtegette, hogy szerinte az elkövetkező 12 hónap során újra választás lesz. „Ezúttal valószínűleg győzni fogok. Készen állok rá, hogy akár holnap miniszterelnök legyek.”

A Brexit kapcsán azt hangoztatta, hogy többen is elképesztően felelőtlen módon kampányoltak, azonban szerinte „azt be kell látnunk, hogy a népszavazáson Britanniában eddig egyedülállóan magas volt a részvételi arány, és ez a sok ember végül a kilépést választotta”. Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért nem támogatja a második népszavazás gondolatát, ezt mondta: „Szerintem az a legfontosabb, hogy minél nagyobb nyomást helyezzünk a kormányra egy értelmes átmeneti időszak reményében. Ahogy a dolgok jelenleg állnak ugyanis, 2019 márciusában egy óriási káosz várható.”

A hollywoodi Harvey Weinstein-botrány kapcsán hozták fel neki, hogy Westminster körül is hallani lehetett hasonló sztorikat. A 35 éve a parlamentben tevékenykedő Corbynt ezek után megkérdezték, hogy hallotta-e ezeket a pletykákat ő is. „Nem annyira sokat. De nagyon le voltam döbbenve. Teljesen elborzaszt és taszít az egész. Szerintem a szexizmus egy olyan valós és súlyos probléma, amit a társadalomnak mihamarabb kezelnie kellene. Szerencsére minden pletykát megfelelően kivizsgáltak, és kezelték őket súlyosságuk szerint.”

Szerinte a munkáspárton belül nagyon kevés ilyen eset volt, de azért akadt. „Van pár ügy, ami jelenleg kivizsgálás alatt van, és természetesen nagyon kellemetlen, hogy ilyenek történtek. De van erre egy jól bevált folyamat, van segélyvonalunk is. Szent célom, hogy minden munkáspárti rendezvény teljesen biztonságos legyen minden nő számára.”

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzése is szóba került – a hírhedten republikánus-beállítottságú Corbyn azt nyilatkozta, hogy „egyértelműen nagyon rendes lány lehet”. Az esküvőt teljes egészében a királyi család állja majd, de az esemény biztosítását az adófizetők pénzéből finanszírozzák majd. „Persze tudom, hogy egy esküvő nagyon költséges lehet, de szerintem ennek a terhét egyedül a királyi családnak kellene viselnie” – mondta Corbyn.     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás     Forrás 

Megosztás