Még többen hagyják el az EUs állampolgárok Nagy-Britanniát (hivatalos statisztikai adatok) 1

Az EU területéről származó nettó bevándorlás hat éve nem volt ilyen alacsony szinten, mint jelenleg, köszönhetően annak, hogy egyre több Európai Uniós állampolgár hagyja el Nagy-Britannia területét és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb érkezik a szigetországba, derült ki egy nemrégiben készített statisztikai elemzésből.

Még többen hagyják el az EUs állampolgárok Nagy-Britanniát (hivatalos statisztikai adatok) 3

Az ONS (brit statisztikai hivatal) legfrissebb számításaiból kiderült, hogy a 2018 nyaráig terjedő 12 hónapban a nettó migráció az EU területéről Nagy-Britannia irányába 74000 fő volt, ami 2012 óta nem volt ennyire alacsony. Összesen egyébként durván 3.7 millió EU állampolgár él és dolgozik jelenleg Nagy-Britannia területén, ami egyáltalán nem elhanyagolható, ugyanis az ország teljes lakosságának több, mint 5%-a.

További érdekesség, hogy az EU A8-aknak nevezett tagállamokból (Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) a nettó bevándorlás -14 000 fő volt, vagyis már többen mentek, mint jöttek. A Románia és Bulgária területéről érkezők száma is megfeleződött és nettó 32 ezer főre esett vissza az érkezők és az elmenők közti különbség.

A trend tehát folytatódik, hogy a Brexitnek és a font árfolyamának instabilitása miatti bizonytalanságnak köszönhetően az EUs állampolgárok hétről hétre kevesebben jönnek és többen mennek el. Ezzel párhuzamosan az EU területén kívülről a királyságba érkezők száma viszont emelkedik az elmúlt 5 évben. A legutóbbi 12 hónapos mért periódusban a nem EU-s nettó bevándorlás 248 ezer fő volt, ami viszont 2004 óta nem volt ilyen magasan, mint most.

Ez csak olaj a tűzre a Brexit körüli állóháborúban, ugyanis rengeteg ember szerint, (és több kimutatás is ezt támasztja alá) az ország rosszabbul fog járni hosszútávon, ha nem lesz olcsó és jó EUs munkaerő. A szakértők szerint így rengeteg pozíció lesz majd betöltetlen, amikben eddig főleg kelet-európai munkások dolgoztak.

Egy nemrégiben napvilágot látott elemzésből például kiderült, hogy az EU-ból érkező bevándorlók éves szinten £2300-tal többet fizetnek be adók formájában a brit államnak, mint egy átlagos Nagy-Britannia területén élő és dolgozó felnőtt. Emellett egész életük során összesen £78000-tal többet fizetnek be, mint amennyit kivesznek a közszolgáltatások használata, illetve segélyek, támogatások igénybevétele által. Erről itt olvashatsz bővebben.

Az EU területén kívülről érkező dolgozók nettó migrációja ugyanezen időszak alatt 248 ezer fő volt, ami viszont 2004 óta az eddigi legmagasabb adat. Az ONS számításai szerint mind tanulás mind pedig munka miatt az Egyesült Királyságba érkezők száma növekedett, amihez különösen nagy arányban járultak hozzá az ázsiai származású polgárok.

A brit kormány mindeközben észrevette az EUs állampolgárok hiányát, és ezáltal a fontosságukat is, aminek köszönhetően egy, az angliai magyarok számára is kedvező intézkedésük már volt. Theresa May ugyanis nem olyan régen bejelentette, hogy az EUs bevándorlók ingyen regisztrálhatnak, és szerezhetik be az letelepedett státuszt a brexit utáni időszakra, ami az állandó tartózkodási engedély brexit utáni megfelelője.         Forrás

Megosztás