Tömegverekedés tört ki a brit-francia határátkelő mellett: 5 migránst lelőttek 1

Legalább öten megsérültek a lövöldözésben egy tömegverekedés közben, amely afgán és eritreai bevándorlók között tört ki Calais-ban. A rendőrség szerint egy 37 éves afgán férfi lőtt bele azokba, akik ételért álltak sorba a francia kikötővárosban. Négy eritreai – mind 16 és 18 év közöttiek – kritikus állapotban van.

Tömegverekedés tört ki a brit-francia határátkelő mellett: 5 migránst lelőttek 3

A régen „dzsungelnek” becézett területen állandó jelleggel több száz menekült zsúfolódik össze arra várva, hogy átkelhessenek a csatornán Angliába. A tábort 2016-ban már egyszer felszámolták a francia hatóságok, azonban a belügyminiszter szerint újra felcsapott a környéken az erőszak. Ezt legfőképpen az erőszakos bűnbandáknak tulajdonítja, akik a menekültek csempészésével foglalkoznak. Ez volt azonban hónapok óta a legsúlyosabb összetűzés, és a tűzfegyverek jelenléte is aggodalomra ad okot.

Egyelőre nem tiszta, hogy mi miatt kezdődött az összetűzés a város déli határánál, ahol rengetegen gyűltek össze az ételosztásra. Az első lövések eldördülése után még majdnem két órán át tartott a csetepaté, és körülbelül 100 eritreai és 30 afgán vett benne részt. Azt a négy embert, aki súlyos sérüléseket szenvedett, nyakon, mellkason és gerincen lőtték.

Tömegverekedés tört ki a brit-francia határátkelő mellett: 5 migránst lelőttek 4

Miután azonban a rendőröknek sikerült feloszlatni a tömeget, kevesebb mint 5 km-rel arrébb újabb összetűzés kezdődött, itt majdnem 200 eritreai ment neki 20 afgánnak. Kicsit később újra az ételosztás közelében volt balhé. Jelentős rendőri erőket vezényeltek a helyszínre az indulatokat megfékezni, de így is több, mint 20 ember sérült meg, többen szúrt sebet kaptak.

Tömegverekedés tört ki a brit-francia határátkelő mellett: 5 migránst lelőttek 5

„Mostanában olyan mértékben nőtt megint az erőszak a környéken, hogy az mind a helyiek, mint a bevándorlók számára elviselhetetlen kezd lenni” – mondta a francia belügyminiszter, Gérald Collomb. Azt is hozzátette, hogy szeretné, hogy a hasonló esetek elkerüléséért ezentúl a kormány nagyobb mértékben felelne az ételosztásért, amit jelenleg jótékonysági szervezetek csinálnak.

Bár a „dzsungel” 2016 óta hivatalosan nem létezik, még mindig több száz migráns van nap mint nap a kikötő közelében arra várva, hogy átkelhessen Angliába. Vannak, akik szerint körülbelül 800-an vannak, néhányan csak 500-600 főre tippelnek. Collomb arra szólította fel a bevándorlókat, hogy ne Calais-n keresztül próbálkozzanak átjutni a szigetországba, mert nem fognak sikerrel járni. A „calais-i dzsungel” egyébként nagyon sokáig az európai migrációs válság mintaképe volt, és voltak olyan időszakok, amikor több mint 8000 ember zsúfolódott össze ezen a kis területen.

Néhány hete egyébként Theresa May és Macron aláírt egy megegyezést arra vonatkozóan, hogy felgyorsítják Calais-ban a bevándorlók regisztrálását és ellenőrzését. Macron mindeközben kijelentette, hogy nem fogják hagyni, hogy újra egy olyan menekülttábor alakuljon ki, mint amilyen volt.

Jövő hónapban új migránspolitikával is jelentkezik, várhatóan jelentősen gyorsabban tudják majd feldolgozni a beérkezők adatait, és a jogtalan kérelmezőket is hamarabb utasítják majd ki. Egyes szervezetek ezek miatt embertelenséggel vádolják mind a kormányt, mint az ott dolgozó rendőröket.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

Megosztás